Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Netransparentan rad, dugovanja, kriminal: Mreža o urušavanju tradicije zeničkog Čelika (VIDEO)

„Na svom stadionu zenički Čelik odigrao je velike utakmice, pobjeđivao je belgijski Gent, turski Denizlispor . Međutim, one nekorektne utakmice vođene su van ovog terena, u režiji direktora i svih onih koji su odgovorni za NK Čelik. Danas je Čelik u teškom stanju. I njegov opstanak je pod znakom pitanja.“

Urušavanje tradicije zeničkog Čelika duge sedam decenija kulminiralo je u zadnjih nekoliko mjeseci. Netransparentan rad, dugovanja, kriminal, bacila su simbol Zenice na koljena. Priznanje stiže od boljeg dijela Uprave.

20 i više godina, sigurno ovi problemi tište Čelik i stavljani su pod tepih. I naravno evo u ovo vrijeme, sadašnje vrijeme dolazi do jedne kulminacije. I kako ubuduće, svi će ovi problemi biti kompleksniji i oni će još više multiplicirati“, rekao je Munib Isaković v.d. predsjednik Nadzornog odbora NK Čelik

Protesti. Tako je bilo. Na protestima za spas Čelika ustali su crveno-crni, ali i svi građani Zenice koji znaju šta za grad znači Čelik. Klub u čijim redovima su stasali veliki Elvir Bolić, Mirsad Hibić, Mladen Krstajić i brojni drugi vrsni nogometaši, dobio je u svoju odbranu šest hiljada građana. Pored Bilinog bolja, skandiranje i traženje da se kriminalu i uništavanju voljenog kluba stane u kraj.

Tarik Ajanović iz Neformalne grupa građana za Čelik kaže: „Nismo usmjereni na to da se borimo za neke pozicije, nego da klubu ponudimo jednu platformu na kopjoj može da opstane, jer nažalost vidi trenutno se ka tome stremi da se klub ugasi.

Južna tribina Bilinog polja je prazna. Popularni Robijaši se ne žele vratiti u svoj dom, dok na kormilo kluba ne dođu odgovornije i kompetentnije osobe koje će donijeti bolje dane zeničkom prvoligašu. Navijački bojkot Robijaša traje već godinu.

Na taj bojkot smo se odlučili iz jednog prostog razloga što ne želimo da finansiramo ljude koji su u klubu, koji su klub doveli dovdje. Ništa nisu uradili da se taj dug rješava, nego su samo dolagali, mijenjali se predsjednici jedan drugi treći. Ništa konkretno nisu promijenili. Suština ove priče je da i želimo da promijenimo sistem rada“, rekao je Vladan Popović član Udruženja Robijaši 1988 .

Trenutna dugovanja Čelika, tvrde nam, premašuju 10 miliona maraka. Detaljna finansijska revizija nije sprovedena, ali samo dugovanja za vodu iznose preko milion maraka.

Adnan Nuhagić v.d. direktor NK Čelik kaže: „Čelik cirka zadužen je nekih 10 miliona, od toga većina otpada na javen prihode. Znači glavnica poreskog duga je 2,5miliona 2 miliona 360 hiljada. Od toga je veća kamata ona je 2,5 miliona. Ostalo su sve prema javnim preduzećima, ima dosta isto dugo vode, oko milion i 200. Isto toliko i kamate. Nešto su pozajmice, i to je otprilike što se tiče dugovanja“.

Jedni govore oko 8 miliona duga, drugi 10, ja sam vidio jednu cifru od 11 miliona i 900. Drugi iz kluba su mi rekli oko 14 miliona da je dug“, rekao je Fuad Kasumović – nekadašnji direktor NK Čelik.

Čovjek za kojeg svi naši izvori kažu da je alfa i omega, te da se pita za sve odluke o NK Čelik je Muhamed Begagić. Ima ga svugdje. Trenutni je predsjednik NS ZDK, član Izvršnog odbora NS BiH, ujedno i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Zenica. Gospodin Begagić negira optužbe.

Nisam imao ni mogućnost da ne negiram. Jednostavno se stara govor mržnje, govor prijetenje koji je neprirodan i meni i mnogima ovdje oko mene. Jednostavno želim da časno odradim taj dio posla“, kaže Muhamed Begagić, član Skupštine NK Čelik.

Među Čelikovim navijačima prevladavaju tvrdnje da Muhamed Begagić vedri i oblači zeničkim podnebljem, da vodi glavnu riječ kada je u pitanju sport u gradu čelika. Kažu da jednostavno nijedna odluka ne može da prođe bez saglasnosti člana skupštine NK Čelik.

Radi se o gospodin Muhamedu Begagiću kada god smo sa članovima skupštine u neformalnog razgovoru svi kažu , jao super ideja, mi bismo usvojili ali ne smijemo od njega“, rekao je Tarik Ajanović, Neformalna grupa građana za Čelik.

Sav grad zna, svi znaju u Zenici ko je siva eminencija. Znači što se tiče Čelika i mnogih drugih institucija, to je gospodin Begagić Muhamed. Pazite to nisam ja reko, to čitav grad zna i nema potrebe da niko izbjegava to ime.“, kaže nekadašnji dirketor NK Čelik, Fuad Kasumović.

Tu je sadašnji direktor tačnije v.d. gospodin Nihad Pašalić“, rekao je Kemal Islambegović Neformalna grupa građana za Čelik.

Nekadašnji v.d. direktor Nihad Pašalić, te predsjednik UO NK Čelik kojem je istekao mandat Senad Sarajlić nisu htjeli pred kamere FTV-a, rekavši da je njima Čelik pogoršao zdravlje, te da ne žele više biti dio ove priče. Međutim, da je rasturanje Čelika davno počelo,da u toj priči ima i Pašalića i Sarajlića i drugih, potvrđuje i nekadašnji direktor ovog kluba

Fuad Kasumović, nekadašnji direktor NK Čelik kaže: „Tamo oko Čelika imate puno mešetara, ja to zovem uhljupa. Imate sivu eminenciju koja evo 20 godina drži Čelik iz magle. I imate ljude poslušne koje stavljaju, a nesposobne koje stavljaju da vode taj Čelik. I to odgovorno i javno tvrdim. Te sjene diriguju svim. Znači postavi se poslušan čovjek i stranački podoban. I to ide svojim tokom i misle nikad nema kraja tome.

Pokazatelj u kakvom je stanju Čelik je 17 neisplaćenih plaća onih koji se brinu o održavanju terena.

„Pa nismo primili 17 plata. Staža imama 45 godina, ne mogu otić’ u penziju. Pošto nije uplaćeno. Nisu uplaćivali, vamo nemamo penziono, socijalno, doktoru ne možemo otići. To je van svake pameti“, rekao je Nikica Ljubas, rukovodilac održavanja stadiona.

Nekada su ljudi koji danas već više od 520 dana ne znaju šta znači imati platu, kažu, održavali teren Bilinog polja za pet hiljada maraka na godišnjem nivou. Danas to radi firma Alba iz Zenice za 154 hiljade godišnje. Slučajno ili ne donedavni direktor ove firme je Muhamed Begagić.

Za jedan servis sam imao 5 hiljada, kad dobijem 5 hiljada maraka za jedan servis godišnje, to je za mene bilo, a sada 120 hiljada ili čujem 160 hiljada to je van svake pameti. Kada se uzme računica koliko košenja, koliko se uzme đubriva , koliko trave…heheh. Pa ne znam, vjerovatno čekaju da umremo i da nas se riješe na takav način, ništa drugo“, kaže Nikica Ljubas, rukovodilac održavanja stadiona

Trenutni predsjednik Upravnog odbora tvrdi da je statut Neformalne grupe građana za Čelik jedno od rješenja trenutnog problema kluba. Podsjetit ćemo, suština njihovog prijedloga je da svi članovi kluba, odnosno Skupštine, učestvuju u odlučivanju po članskom modelu kako rade klubovi u nogometno jakoj Španiji ili Njemačkoj. Međutim, razne opstrukcije su razlog što je predloženi statut i dalje samo mrtvo slovo na papiru.

Ovaj statut ima mnogo dobrih stvari, kada smo ga analizirali. Iz tog razloga predstavnici NGG za Čelik unose jednu novu energiju, jednu svježinu u radu. Ma bilo je upadica, ja se uspješno borim s svim pritiscima. I nastojim i msilim da ću se izboriti zajedno sa mladim ekipama NGG za čelik. Zajedno sa ovim momcima , i to tako sa Robijašima koji zaista prate Nk Čelik na svakoj utakmici“, izjavio je v.d. predsjednika Upravnog odbora NK Čelik Munib Isaković.

Povratnik u Čelik Aldin Džidić vratio se u Zenicu da pomogne klubu u kojem je ponikao. Ali utjecaj Muhameda Begagića, tvrde u Zenici, promijenio je provobitno mišljenje igrača Čelika. Prije skoro godinu i po stoper Čelika je ovako govorio:

Aldin Džidić, igrač NK Čelik: “Ja mislim da je glavni krivac Hanko Begagić, koji je glavni savjetnik Husi Smjaloviću, hajmo reć, zato što on….Sve ide preko njega

Sudeći po tek snimljenoj izjavi koplja su spuštena, pa Džidić sada o istoj temi drugačije govori: „Mislim da sam Hanko Begagić kao sam pojedinac, ne snosi svu odgovornost, mislim da svi snose odgovornost, kao što sam ranije reako za ovu situaciju Čelika kakva jeste. Svi koji su bili u skupštini kluba, koji su bili i predsjednici.

Još jedno nepoklapanje priča nalazimo u iskazu Muhameda Begagića. Tvrdi da je samo član skupštine, te da se nikada nije miješao u finansije kluba, dovođenje igrača i slično.

Muhamed Begagić, član Skupštine NK Čelik: „Znači 3 čovjeka mogu donijeti skupštinu, i sva priča da neko blokira pa i ja. Ja sam samo član skupštine i nisam nikad učestvovao u Upravno odboru u smislu raspolaganja novcem. U sklapanju ugovora, prodavanju igrača lično, zaista u tom dijelu nemam ništa.

Da sve ima i drugu stranu kazuje izjava u nastavku koja će opovrgnuti tvrdnje gospodina Begagića.

Pa iskreno da vam kažem, sam povaratk u Čelik jest bio kroz Hanku Begagaića. I jedini čovjek tada je nazvao gospo. Pašalića, on je nazvao sadašanjeg direktora. I direktor je kontaktirao Beganovića, koji je potpisao da mu ja trebam“, Aldin Džidzić, igrač NK Čelik.

Uglavnom, posljednja revizija je pokazala da Klub ima sudske sporove sa pravnim i fizičkim licima, da ima dugove prema zaposlenim, obaveze prema porezima i doprinosima,da duguje igračima, dobavljačima također, da su računi Kluba blokirani i da se poslovanje vrši preko blagajne.

Fuad Kasumović, nekadašnji direktor NK Čelik: „Ovakav Čelik ja imam osjećaj služi za pranje novca, evo tako ću da kažem. Svak zna da je krivično djelo, neplaćanje poreza. Svak zna da je krivično djelo izbjegavanje transkacijskih računa. Vi pogledajte zadnjih nekoliko godina, sa raznoraznih računa se Čelik finansira. A čim je neozbiljana situacija u tom smislu da nemate legalan račun, odmah dolazi do raznoraznih, ja volim taj izraz mušafera. To je netransparentno trošenje novca, to je iz džepa, iz ruke u ruku. Ja odmah sumnjam da je tu neki problem.

Milionska dubioza, pokušaji da se i sport zloupotrijebi u političke svrhe, nastojanje da se kroz klub ovlada mladima i hrani ego pojedinaca, sve to stoji u pozadini priče o Čeliku. Zato građani Zenice i jesu jasnog stava da klub ni po koju cijenu ne smije biti ugašen i da borba za simbol grada mora biti nastavljena:

Čelik je srce Zenice. I ne zaslužuju ni u kojem pogledu da se ponašaju ovako prema njemu. Grad ovaj bez Čelika bi bilo nula bodova. I mi to nikad nećemo dozvoliti. Dok smo mi živi mi ćemo se boriti“, rekao je Vladan Popović – Navijačka grupa Robijaš 1988.

Dado Beganović, također iz Navijačke grupe Robijaši 1988 kaže: “Robijaši su tu znači. Ko god je rekao da robijaši ne vole svoj Čelik, on ne voli ni Čelik ni sebe, a kamoli Robijaše“.

Gašenje Čelika bio bi još jedan šamar i zeničkom i bosanskohercegovačkom sportu . Statut Neformalne grupe građana za Čelik je, sudeći po odazivu građana na proteste, dobro rješenje u ovom trenutku. I nadogradivo. Donošenje ovakvog statuta i finansijska revizija kluba zadnjih 20 godina, sigurno bi izbacila na vidjelo sve odgovorne za Čelikovu dubiozu. Do tada moguće je da tribine domaćina sa Bilinog Polja i dalje budu prazne, a da Zenicom odzvanjaju neki novi protesti. (federalna.ba / videoprilog Semira Mustafića)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,