Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nestvarno: Nezadovoljni navijači osnovali ekipu i u derbiju pobijedili voljeni klub

varteks-varazdin
Preuzmite sliku

Takmičarski duel hrvatskih klubova Varaždina i Varteksa vjerovatno ne bi bio zanimljiv široj javnosti da se ne radi o meču između nekada uspješnog kluba u SFRJ i ekipe koju su osnovali nezadovoljni navijači.

varteks-varazdinNekadašnji Varteks, koji je igrao jednom u finalu Kupa bivše Jugoslavije, a šest puta u finalu Kupa Hrvatske, odlukom uprave kluba 2010. promjenio je svoje ime u ime grada, NK Varaždin. To se uopšte nije svidjelo domaćim navijačima, koji su riješili da osnuju svoj klub – Varteks.

I, dok su navijači krčili put sa svojom “novom” omiljenom ekipom, NK Varaždin je počeo da tone sve više i više. Prošlog ljeta je zbog velikih finansijskih poteškoća izbačen iz elitnog ranga takmičenja. I to ne u drugu ligu. U šestu.

A tamo, baš u “Drugoj županijskoj ligi, Istok” – igra i navijački Varteks.

Pomješanih emocija… ili ipak ne, u derbiju iz snova novi Varteks uspio je da nadigra nekada slavni klub. Pred 4.000 gledalaca, Varaždin je poražen sa 2:1.

Poljan u trećem i Radić u 53. minutu postigli su golove za prvu pobjedu “navijačkog kluba” nad “matičnim”, prvu od kada je fudbalska publika počela da osniva svoje klubove širom svijeta, poput nezadovoljnih pristalica Manchester uniteda.

BLIC / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: