Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nazire se domaćin historijskog SP-a 2026.: Prvo prvenstvo u tri države

Preuzmite sliku

Svjetsko prvenstvo 2026. sve je bliže povratku u Sjevernu Ameriku nakon Mundijala 1994. u SAD-u.

Zajednička kandidatura SAD-a, Kanade i Meksika takmiče se protiv Maroka, a nakon posjeta Fifinih delegata toj sjevernoafričkoj državi, sve je izglednije da će američka kandidatura dobiti domaćinstvo.

U izvještaju ureda FIFA-e tri tačke marokanske kandidature navode se kao ”visokorizične”: stadioni, smještaj i transport. Maroko je u izvještaju dobio ocjenu 2,7 od mogućih pet, prenosi Associated Press.

S druge strane, zajednička kandidatura SAD-a, Kanade i Meksika ocijenjena je kao potpuna suprotnost, budući da je sportska i sva popratna infrastrukutra na osjetno višoj razini.

Kandidature još nisu službene, ali trebale bi postati 10. juna na sjednici krovne svjetske nogometne organizacije. Tri dana kasnije trebala bi pasti odluka o domaćinu Svjetskog prvenstva, a SAD, Kanada i Meksiko glase za velike favorite.

Svjetsko prvenstvo 2026. bit će prvo na kojem će sudjelovati 48 reprezentacija. U slučaju pobjede zajedničke kandidature, najveći teret podnio bi SAD koji bi ugostio 60 od 80 utakmica, dok bi ostatak podijelili Kanada i Meksiko.

Bilo bi to prvo prvenstvo u organizaciji više država nakon Japana i Koreje 2002. godine i prvo koje bi ugostile tri države.

Maroko je ugostio Afrički kup nacija 1988. godine. 2015. su trebali ponovno biti domaćini, ali je zbog širenja virusa ebole u zapadnoj Africi prvenstvo prebačeno u Ekvatorijalnu Gvineju. Po svemu sudeći, teško će dobiti priliku postati drugi afrički domaćin Mundijala nakon Južnoafričke Republike 2010. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,