Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nakon povrede više nikada nije bio isti: Eduardo da Silva više ne igra fudbal, evo čime se danas bavi i gdje živi

Preuzmite sliku

Eduardo je još u Ukrajini stekao Uefinu A trenersku licencu, no još se ne bavi tim poslom.

Eh, da nije bilo onoga nesretnog Taylora… Rečenica je to koju fudbalski navijači često ponavljaju kada se spomene ime Eduarda da Silve (37).

Ovaj Brazilac i bivši hrvatski reprezentativac bio se ustalio u prvu ekipu Arsenala, krenuo sa sjajnim partijama, no u februaru 2008. pretrpio je krvnički start Martina Taylora. Eduardu je tada slomljena noga, scena je bila stravična i uslijedio je dugi oporavak. Eduardo nakon toga više nije bio isti igrač i sigurno bi ostvario puno veće stvari da nije bilo povrede koje se mnogi navijači i danas dobro sjećaju.

  • Bez obzira na sve, iza Eduarda je respektabilna karijera. Igrao je za Dinamo, Arsenal, Šahtar, Flamengo, Atletico Paranaense i Legiju iz Varšave, a za hrvatsku reprezentaciju odigrao 64 utakmice i upisao 29 golova.

  • Eduardov posljednji klub bio je Legija nakon čega se oprostio od aktivnog igranja fudbala. Dudu danas živi u Brazilu sa suprugom, Hrvaticom Andreom (na fotografiji), i djecom. No, često putuje u Evropu i posjećuje Hrvatsku. U augustu je tako posjetio Split što je objavio i na društvenim mrežama.

  • Eduardo je nedavno otkrio da nije u kontaktu sa Zdravkom Mamićem s kojim je bio na sudu zbog ugovora koje je potpisivao kada je igrao za Dinamo. No, Dudu će uskoro opet biti uz hrvatsku reprezentaciju. Naime, HNS ga je angažovao da bude ambasador vatrenih tokom Evropskog prvenstva koje je zbog pandemije koronavirusa odgođeno za iduće ljeto. – Sa zadovoljstvom sam pristao, bit će mi čast biti ambasador HNS-a i hrvatske reprezentacije na Euru – rekao je Eduardo nakon što je prihvatio poziv Davora Šukera. Eduardo je još u Ukrajini stekao Uefinu A trenersku licencu, no još se ne bavi tim poslom. No, ovih se dana pojavila zanimljiva informacija: bivši vatreni bacio se u menadžerske vode.

  • Naime, Eduardo je s prijateljem osnovao menadžersku agenciju Da Silva & Vitoria Soccer. Taj prijatelj također je Brazilac, zove se Leandro Vitoria i svojedobno je s Dudom došao u Dinamo, ali nije napravio nogometu karijeru. Bacio se u menadžerske vode i sada su mu se putevi opet spojili s Eduardovim. Eduardo i Vitoria nedavno su bili blizu realizacije transfera Alena Halilovića u Vasco de Gamu. Predstavili su mu ponudu, ali Halilović je to odbio i potpisao za engleskog drugoligaša Birmingham City.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje