Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najveća misterija engleskog fudbala ostala neriješena

Preuzmite sliku

Jučer se navršila se 29. godišnjica od događaja koji se smatra jednom od najvećih misterija engleskog fudbala.

Naime, na taj dan – neko je postigao 400.000-iti pogodak u najjačoj engleskoj fudbalskoj ligi – a niko ne zna ko je to bio.

Osnovana 1888. godine imala je četiri ranga prvenstva do 1992. godine, a onda je društvo najboljih preimenovano u Premiership.

Na pomenuti datum liga je još bila neorganizovana, satnice održavanja mečeva nisu bile jasne, a ono što se zna 400.000-iti gol od kako se igra fudbal u Engleskoj postignut je 29. avgusta.

Pretendenti za strijelca jubilarnog gola su sljedeći: Fred Dewhurst iz Preston North Enda, koji su igrali protiv Burnleyja, Gershom Cox iz Astin Ville je postigao autogol protiv Wolverhamptona, mada posljednje indikacije kažu da je strijelac 400.000-tog gola u Engleskoj bio Kenny Davenport koji je nastupao za Bolton, koji je igrao protiv Derby Countyja, prenosi N1.

Taj dan se odigralo ukupno 43 meča, a postignuto je 110 golova. Samo četiti utakmice su završile rezultatom 0:0.

Najuvjerljivija pobjeda tog dana desila se u trećoj diviziji takmičenja, kada je Gillingham savladao Southend United sa 8:1, dok je u prvom rangu takmičenja Arsenal bio najuvjerljiviji protiv Portsmoutha sa 6:0. Darlington je u drugoj divziji savladao Hartlepool sa 5:2, a Sheffield United je bio bolji od Blackburna sa 3:1.

Od tog datuma, ligi – odnosno svim profesionalnim takmičenjima u Engleskoj bilo je potrebno devet godina da dođe do 500.000-tog gola, kojeg je postigao Gary Taylor-Fletcher, igrač Huddersfielda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje