Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najdraži u karijeri: Da li ste ikada vidjeli prvi gol Edina Džeke?

Preuzmite sliku

Rijetki se sjećaju njegovog prvog pogotka u profesiolanom fudbalu

Naslovnice bh., ali i evropskih medija ispisane su imenom Edina Džeke koji je sinoć postigao nova dva gola za Inter i tako stigao do ukupno 400 postignutih golova u karijeri.

Kapiten BiH dao je najviše golova u dresu Rome – čak njih 119, ali rijetki se sjećaju njegovog prvog pogotka u profesiolanom fudbalu.

Džeko je svoj prvi pogodak postigao u dresu Željezničara, 17. aprila 2004. godine u pobjedi nad Modričom na Grbavici 4:1.

Dakle sa 18 godina je postigao prvijenac, a vjerovatno tada nije ni slutio da će postići još 399 golova na svjetskoj sceni i osvajati najveća priznanja i titule liga petice.

O tom pogotku govorio je za jedan od magazina FK Željezničar.

“Prvi gol sam postigao u pobjedi protiv Modriče, bilo je 4:1 za Želju, a gol koji sam dao vjerovatno je jedan od najdražih koje sam dao u karijeri.”

Džekin prvijenac možete pogledati u narednom video na 0:58. Zahvaljujući legendardnom navijaču Želje Ismaru javnost može pogledati i njegove ostale pogotke i zanimljive isječke iz perioda kada je igrao na Grbavici.

Njegovih početaka u Želji nedavno se prisjetio i Jiri Plišek u razgovoru za Reprezentacija.ba.

Onog trenutka kada je Plišek prošao kroz kapiju Grbavice uslijedili su nimalo popularni potezi. Tako je jedne prilike Džeku ‘prekomandovao’ u novoformirani B tim, što se nije svidjelo njegovim roditeljima.

– To je bio ključan trenutak za njegovu karijeru. Mnogi nisu razumjeli zašto sam to uradio, a ustvari primijetio sam da nema disciplinu u igri i da je, između ostalog, to stvar na kojoj mora raditi. Bilo je onih koji su protiv toga. Rekao sam svima, ako želite Edinu dobro i da postane igrač, pustite ga na miru. Bio sam siguran da će mi i on sam nekada zahvaliti zbog toga. Na kraju, samo nekoliko dana kasnije, na treningu Edin je bio potpuno druga osoba. Shvatio je poruku koju sam mu želio na taj način poslati. – prisjetio se Plišek.

Golovi Edina Džeke:

Željezničar – 4 gola
Usti nad Labem – 8 golova
Teplice – 17 golova
Wolfsburg – 85 golova
Manchester City – 72 gola
Roma – 119 golova
Inter – 30 golova
U21 BiH – 1 gol
BiH – 64 gola

Osvojeni trofeji:

2009. – Titula prvaka Njemačke (Wolfsburg)
2011. – FA Cup Engleske (Man. City)
2012. – Titula prvaka Engleske (Man. City)
2013. – Superkup Engleske (Man. City)
2014. – Titula prvaka Engleske (Man. City)
2014. – Liga kup Engleske (Man. City)
2022. – Kup Italije (Inter)
2022. – Superkup Italije (Inter)
2023. – Superkup Italije (Inter)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje