Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Najavljeni novi radovi: Fudbalski savez BiH u stadion Grbavica ulaže milion eura

Preuzmite sliku

Radovi na uklanjanju starog i postavljanju novog travnjaka na stadionu Grbavica, domu Fudbalskog kluba Željezničar, počeli su danas.

Travnjak je postavljen 1976. godine, a na njemu su igrali brojni evropski fudbalski velikani. Travnjak će biti uklonjen u narednim danima i zamijenjen novim, savremenim terenom koji će ispunjavati visoke standarde UEFA-e i FIFA-e.

Kako je kazao direktor Fudbalskog kluba Željezničar Mirsad Šiljak, vrijednost investicije iznosi nešto više od 1,2 miliona KM, glavni investitor je Željezničar, dok podršku pružaju Fudbalski savez BiH, Kanton i Općina Novo Sarajevo.

– Izvođač radova je grčka firma Hellasod. Rokovi za izvršenje radova su 60 dana, a Željezničar će uraditi sve da te rokove smanjimo na 45 dana, da bismo prvu evropsku utakmicu igrali na svom terenu. Vrijednost radova je 1.254.000 KM, a zahvalio bih se institucijama koje su nas podržale i izdvojile određena sredstva za ovaj projekt – izjavio je Šiljak.

Dodao je da Željezničar u ovoj godini, osim rekonstrukcije terena, ima namjeru realizovati projekat natkrivanja istočne tribine, te instalacije brojčanika na ulaze u stadion. Projekat izgradnje južne tribine je pripremljen, Željezničar je dobio urbanističku dozvolu, a sljedeći korak je priprema investicionog programa.

Ekspert Fudbalskog saveza BiH za infrastrukturu Nihad Hodžić naglašava da će natkrivanje istočne tribine i instalaciju brojčanika finansirati Fudbalski savez BiH, prenosi Fena.

– Savez je kroz saradnju s UEFA-om i stručni izvještaj eksperata krovne evropske fudbalske kuće osigurao milion eura za pokrivanje istočne tribine i ugradnju brojčanika na ulaze u stadion. Iz UEFA-e su rekli da je stadion Grbavica najperspektivniji u smislu podizanja na nivo stadiona treće kategorije. Ne radi se ovdje o nekim spektakularnim radovima, već samo o nečemu što se u Sarajevu niz godina nije radilo – rekao je Hodžić.

Željezničar se od starog travnjaka oprostio na najbolji mogući način. Naime, u posljednjem meču odigranom na starom terenu Plavi su savladali gradskog rivala Sarajevo s 2:1 u zadnjem kolu ove sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje