Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nadvio se oblak nove suspenzije nad bh. nogometom!

fudbal-lopta-stikla
Preuzmite sliku

Tekst izmjena i dopuna naišao na veliko negodovanje entitetskih saveza

\"fudbal-lopta-stikla\"Godinu nakon što je spašen od propasti, naš fudbal ponovo bi sa puta kojim nas žele voditi FIFA i UEFA mogao skrenuti na stranputicu.

Bez podrške

Prošli put, problem je bio usvojiti novi Statut, koji bi zadovoljavao smjernice međunarodnih fudbalskih asocijacija, zbog čega smo suspendirani, a ovog puta je zapelo na izmjenama i dopunama postojećeg, koje će krajem ovog mjeseca stići delegatima Skupštine Nogometnog saveza BiH na razmatranje.

FIFA i UEFA poslale su na adresu NSBiH tekst izmjena i dopuna, ali se on nimalo nije svidio entitetskim savezima, koji su najavili da ga neće podržati, što bi dovelo do novih problema u odnosu naše krovne kuće fudbala s FIFA-om i UEFA-om. Hoće li se to zaista desiti, moglo bi se znati nakon današnjih sastanaka u Sarajevu. Kakvi bi mogli biti zaključci, teško je reći.

Problem odbora

– FIFA i UEFA imaju stalnu intenciju da mijenjaju propise koji reguliraju odnose unutar njenih članica pa tako i kod nas. No, prijedlog izmjena i dopuna Statuta koji su nam poslali, izazvao je mnogo polemika i sigurno će se o njemu voditi najduža diskusija – rekao nam je generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković.

Najviše polemike nastalo je zbog prijedloga da se formira odbor za posredovanje, koji bi brojao tri do pet članova. Taj organ kontrolirao bi rad budućeg izvršnog odbora, koji bi imao više članova nego do sada, čak i do 20, jer bi u njega ušli predstavnici udruženja premijerligaša, sudija, trenera… Problem je što se ti članovi ne bi imenovali po nacionalnom ključu.

Dok FIFA i UEFA idu sasvim normalnim rezonom da donošenje odluka ubuduće ne zavisi isključivo od nacionalnih nego od sportskih interesa, unutar entitetskih saveza još vlada drugačije mišljenje. S obzirom na činjenicu da u Skupštini sjede delegati iz entitetskih saveza, nije teško prosuditi kako bi na sjednici 28. juna mogao proći prijedlog, tim prije što je za njegovo usvajanje potrebno 45 od 60 delegatskih glasova.

Ako se desi ova druga varijanta, NSBiH ponovo će doći u opasnost od nove suspenzije.

Kompromis ili \”uzmi ili ostavi\”?

Šta ako entitetski savezi danas FIFA-i i UEFA-i kažu \”ne\”?

– Nadamo se da se to neće desiti i da će se pronaći neko zadovoljavajuće rješenje, ali ako to ne uspije, postoje različiti scenariji. FIFA i UEFA možda će biti fleksibilne i ponuditi kompromisno rješenje, a možda ponovo na stolu bude jedino opcija \”uzmi ili ostavi\”, a to bi bilo loše. Vidjet ćemo danas kakav će stav zauzeti Paskije i Filips – kaže Baković.

Postoji još jedna varijanta koja bi se mogla desiti, a to je da, ako ne budu usvojene izmjene Statuta, budu otkazani i izbori krajem ove godine.

Izvor: Dnevni Avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: