Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na tlu BiH uskoro se odigrava prva utakmica američkog fudbala

sarajevo spartans
Preuzmite sliku

Prvi klub američkog nogometa u Bosni i Hercegovini \”Sarajevo Spartans\” odigrat će prvu utakmicu američkog nogometa na tlu Bosne i Hercegovine u Sarajevu 23. juna 2012. Utakmica će se odigrati na stadionu Otoka sa početkom u 15:00 sati.

\"sarajevoProtivnici domaćem klubu \”Sarajevo Spartans\” bit će klub američkog nogometa \”Sofia Bears\” iz Bugarske, a utakmica će biti odigrana pod pokroviteljstvom Općine Novi grad Sarajevo u sklopu manifestacije \”Novigradski dani\”.

Konferencija za novinare u povodu ove utakmice bit će održana u separeu Restorana Boston u objektu Vistafon, Otoka sa početkom u 14:00. Bit će to prilika da o utakmici s novinarima govore predstavnici domaćina \”Sarajevo Spartans\”, ali i gostujućeg tima \”Sofia Bears\” iz Bugarske.

Uprava kluba, na čelu sa Predsjednikom kluba, osigurala je da početni udarac na ovoj utakmici izvede Veleposlanik Sjedinjenih Država u BiH, Nj.E. Patrick S. Moon. Osim američkog, potvrđen je i dolazak Veleposlanika Republike Bugarske Nj.E. Angel Angelova.

Poziv je upućen i Ministrima sporta i kulture na Federalnom i Kantonalnom nivou, Premijeru Kantona Sarajevo i Gradonačelniku Sarajeva.

Klub američkog nogometa (KAF) \”Sarajevo Spartans\” postoji više od godinu dana a sa početkom ove godine je upisan u Registar udruga u Federaciji BiH, te je i službeno počeo da radi sa sjedištem u Sarajevu. Članovi kluba su igrači većinom studentskog uzrasta a broj članova svakodnevno je u porastu. Treninge pored domaćeg vode i američki treneri Jarred McAfee i Metthew Carver. Treninge održavaju na Otoci, gdje očekuju i službene prostorije nakon što se završe administrativni poslovi sa Općinom Novi Grad Sarajevo kao vlasnikom stadiona.\"sarajevo

Nedugo nakon registracije klub je odigrao i prvu međunarodnu i prijateljsku utakmicu protiv kluba američkog nogometa iz Republike Srbije, iz jednostavnog razloga što je KAF \”Sarajevo Spartans\” jedini klub američkog nogometa u Bosni i Hercegovini, te je svoje suparnike prinuđen tražiti u regiji.

Interes za ovaj sport ne jenjava i popularnost ovog sporta svakodnevno je u porastu, a saznanje da je u osnivanju i drugi klub američkog nogometa u BiH, u Brčkom, Sarajlijama je dalo dodatni poticaj.

Do kraja godine Klub Američkog nogometa \”Sarajevo Spartans\” će odigrati još jednu međunarodnu i prijateljsku utakmicu, te izvršiti veliki broj prezentacija ovog sporta u srednjim školama Kantona Sarajevo, a sa ciljem promocije i ohrabrenja mladih ljudi da se počnu baviti ovim sportom.

Ono na što ne možemo uticati je kada će biti formirana liga unutar Bosne i Hercegovine za što je potrebno minimalno još četiri kluba. Klub Američkog nogometa iz Brčkog, koji je fazi registracije, je ogromno ohrabrenje te su naše grube procjene da bi BH liga mogla početi najranije u naredne dvije godine. Do tada će naš klub nastupati regionalno u R. Srbiji, R. Hrvatskoj i R. Bugarskoj\'\’, navode iz KAF \”Sarajevo Spartans\”.

Tuzlanski.ba / sarajevospartans.blogger.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: