Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na njegov rođendan: Napoli odao počast Maradoni

Preuzmite sliku

Fudbalski klub Napoli je odao počast i prisjetio se legendarnog argentinskog fudbalera Diega Armanda Maradone na njegov rođendan, javlja Anadolu Agency (AA).

Održano je niz aktivnosti povodom 62. Maradoninog rođendana.

Sjećanje na “desetku” počelo je prije dva dana, uoči utakmice u kojoj je Napoli pobijedio Sassuolo rezultatom 4:0 u Seriji A, na stadionu koji nosi njegovo ime. Nakon njegove smrti, stadion je dobio i statuu Maradone koja je postavljena u tunelu svlačionice.

Počast je odao veliki broj navijača, a prisustvovali su i Maradonini bivši saigrača.

“Dok talent postiže ono što drugi ne mogu, genije postiže ono što drugi ne mogu zamisliti. To je bila razlika između Maradone i svih ostalih”, rekao je trener napuljskog tima Luciano Spalletti.

Takođe, grupa vjernika okupila se u nedjelju u Maradoninom svetilištu u Quartieri Spagnoli u Napulju kako bi obilježila njegovo rođenje.

U Pompejima, koji je dio Napulja, svečano je otvorena ulica “Diego Armando Maradona” i veliki mural sa likom zvijezde, rad argentinskog umjetnika Maksimilijana Banjaska.

Maradona je preminuo 25. novembra 2020. godine u svom domu u Tigreu, a izvještaj o obdukciji govori da je legendarni fudbaler podlegao od akutnog edema pluća izazvanog hroničnim zatajenjem srca.

Rođen je 30. oktobra 1960. godine u Buenos Airesu. Tokom blistave karijere igrao je za Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelonu, Napoli, Sevillu, Newell's Old Boys. Karijeru je okončao u Boca Juniorsu 1997. godine. Bavio se i trenerskim poslom, a najozbiljniji angažman imao je od 2008. do 2010. godine kada je vodio reprezentaciju Argentine.

Sa nacionalnim timom Argentine kao igrač je postao svjetski šampion 1986. godine u Meksiku. U dresu reprezentacije odigrao je 91 utakmicu i postigao 34 gola.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,