Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na njega je potrošen prvi milion u fudbalu

Preuzmite sliku

Fudbal više nije samo sport, najvažnija sporedna stvar na svijetu – nego i unosan biznis. Ne samo za fudbalere nego i za sve ljude koji su na ovaj ili onaj način uključeni u najpopularniji sport na svijetu, bili oni na ili izvan terena.

Pomalo nerealno svima izgledaju informacije da ‘taj i taj’ klub daje 50, 60, 90, 100 miliona eura za jednog fudbalera – te da je aktuelna trka ko će potrošiti više.

Ta dešavanja u nezaustavljivom maršu vremena suštinski su podijeljena između nekoliko klubova sa bogatim vlasnicima, kojima silni milioni uloženi u samo jednog fudbalere nisu nikakav finansijski teret.

Međutim, interesovalo nas je – ko je prvi fudbaler zbog kojeg je u svijetu fudbala uplaćen milionski iznos. Odgovor smo dobili naravno na Otoku, u Engleskoj.

Trevor John Francis je bivši fudbaler koji je igrao na poziciji napadača. Bio je velika zvijezda krajem sedamdesetih godina, i njemu pripada čast da u historijskim knjigama fudbala stoji da je Nottingham Forest te 1979. godine za njega platio milion funti Birminghamu.

  • On je dio one zlatne generacije Nottingham Foresta, koja je osvojila dva Evropska kupa (današnja Liga prvaka) za redom, 1979. i 1980. godine.

    Igrao je za reprezentaciju Engleske 52 puta, a postigao je 12 golova. Sa Engleskom je igrao na Svjetskom prvenstvu 1982. godine.

    Tokom svoje fudbalske karijere igrao je i za Manchester City, Sampdoriju, Atalantu, Rangerse, Wollongong City, QPR i Sheffield Wednesday.

    Ozbiljnije menadžerske uloge imao je u Sheffieldu i Birminghamu, a trenutno radi kao stručni saradnik za BT Sport. (N1)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje