Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na debiju protiv Italije sa tri debitanta: Bajević je pokazao da je hrabar čovjek i trener koji zna šta radi

Preuzmite sliku

BiH je u prvom kolu Lige Nacija remizirala sa Italijom u gostima sa 1:1, a Dušan Bajević na svom trenerskom debiju zadobio je simpatije publike u Bosni i Hercegovini.

Naša reprezentacija je tokom cijele utakmice izgledala stabilno, možda po prvi put stabilno od prve do zadnje minute u historiji protiv velikih ekipa, a Bajević je pri tom uradio ono što bi malo trenera uradilo na svom debiju, posebno protiv ovako jakog protivnika. U vatru je gurnuo čak tri debitanta, a uz to još jednom igraču dao novu ulogu.

Od prve minute protiv velike Italije u gostima su zaigrali Amir Hadžiahmetović, Siniša Saničanin i Branimir Cipetić, a selektor je na novu poziciju postavio i Armina Hodžića. Trojac debitanata odigrao je na visokom nivou, a Hodžić je odlično iskombinovao svoju požrtvovanost i dobru tehniku.

Možda važnije od toga da je Bajević hrabar trener koji na svom debiju pošalje igrača iz Premijer lige BiH da čuva talijanskog igrača koji košta 100 miliona KM, je opet već napisana činjenica da je reprezentacija izgledala stabilno, da nam gol nije visio u zraku, te da smo praktično odigrali onako kako se možda i mora igrati modern fudbal – čvrsto i organizovano u odbrani sa strpljivim čekanjem šansi u napadu.

Iako utakmice Lige Nacija nisu klasične takmičarske utakmice, te iako je zbog termina utakmice dobar broj talijanskih igrača možda igrao i sa malom zadrškom, Dušan Bajević je ovim odlukama pokazao da je veliki trener koji zna šta radi i koji se ne boji svoje ideje sprovesti na terenu bez obzira šta o njima mislila javnost.

Sa Dušanom Bajevićem Fudbalski savez BiH je prvi put u historiji na selektorsku funkciju doveo trofejnog trenera, pa sada možda samo možemo žaliti zašto se i ranijih godina nije tako radilo.

Još uvijek je rano za bilo kakve prognoze, ali prvi korak Dušana Bajevića na klupi reprezentacije bio je više nego dobar.

Jer ipak ne zaboravite, ekipa Italije je 12 puta skuplja od ekipe BiH. (Reprezentacija.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje