Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na aukciji i lopta kojom je Maradona dao rukom gol Englezima

Preuzmite sliku

Lopta je u vlasništvu Tunižanina Alija Bina Nassera koji je bio glavni sudija na utakmici Argentine i Engleske, odigranoj na stadionu Azteca u Mexico Cityju.

Lopta kojom je Diego Armando Maradona postigao pogodak koji je danas poznat kao „Božja ruka“ i drugi koji je prozvan „Golom stoljeća“, a kojima je Argentina pobijedila Englesku u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. u Meksiku, narednog mjeseca će biti ponuđena na aukciji u Velikoj Britaniji, javlja dpa.

Procjenjuje se da bi lopta mogla postići cijenu između 2,9 i 3,4 miliona eura, a 16. novembra će prodaju provesti britanska aukcijska kuća Graham Budd.

Lopta je u vlasništvu Tunižanina Alija Bina Nassera koji je bio glavni sudija na spomenutoj utakmici odigranoj na stadionu Azteca u Mexico Cityju.

Vodeći pogodak je Maradona postigao služeći se rukom kojom je preusmjerio loptu preko istrčalog engleskog golmana Petera Shiltona, ali ni glavni ni pomoćni sudija to nisu vidjeli pa je gol priznat.

„Nisam mogao dobro vidjeti situaciju. Oba igrača, Shilton i Maradona, bili su mi okrenuti leđima. Prema FIFA-inim uputama izdanim prije turnira, pogledao sam prema pomoćnom sudiji kako bih potvrdio da je gol regularan. On se kretao prema sredini igrališta čime je dao do znanja da je sve bilo u redu i da pogodak treba priznati“, izjavio je Ali Bin Nasser.

‘Malo glavom, malo Božjom rukom’

Prepričao je i kako mu je nakon utakmice prišao tadašnji engleski selektor Bobby Robson i rekao: „Ti si dobro obavio posao, ali pomoćnik je bio neodgovoran“.

Maradona je u svojoj izjavi nakon utakmice istu situaciju prokomentirao tako što je rekao da gol postignut „djelomično Maradoninom glavom i malo uz pomoć Božje ruke“.

Kasnije je slavni Argentinac postigao pogodak pri kojem je u slalomu od sredine igrališta prošao petoricu engleskih reprezentativaca, zaobišao i golmana Shiltona te poslao loptu u mrežu.

Maradona je preminuo prije dvije godine, a tuniški sudija je izjavio kako je sada pravo vrijeme da vrijednu memorabiliju podijeli sa svijetom te izrazio nadu da će kupac loptu izložiti u javnom prostoru.

Dres već prodan za rekordan iznos

Iz aukcijske kuće Graham Budd su poručili: „S obzirom na historijski kontekst, očekujemo da će ta lopta biti vrlo tražena kad dođe na aukciju“.

Maradonin dres koji je nosio u četvrtfinalnoj pobjedi nad Englezima prodan je u maju za 9,5 miliona eura, što je rekordan iznos za jedan komad sportske odjeće.

Argentina je na Svjetskom prvenstvu u Meksiku 1986. osvojila naslov prvaka pobijedivši u finalu reprezentaciju Zapadne Njemačke rezultatom 3:2.

Uz loptu, na aukciji će se naći i majica sudije Alija Bina Nassera koju je nosio na utakmici Argentine i Engleske, kao i dres s Maradoninim potpisom koji je kasnije dobio na dar od argentinske nogometne legende. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje