Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Munib Ušanović odlazi u zatvor

munib usanovic
Preuzmite sliku

Nakon što je krajem sedmog mjeseca prošle godine drugostepenom presudom Suda BiH, skupa s Miodragom Kurešom, osuđen na jedinstvenu kazne zatvora u trajanju od 4 godine, Munib Ušanović, bivši glavni sekretar N/FS BiH i nekad najmoćniji čovjek ovog sporta u Bosni i Hercegovini, odlazi na izdržavanje zatvorske kazne.

\"munibRješenje o njegovom upućivanju na izdržavanje spomenute sankcije je već potpisano, nakon što je iz različitih razloga odgađano nekoliko mjeseci. Naime, predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso, ovih je dana odbila prihvatiti molbu za tri mjeseca odgode izdržavanja zatvorske kazne Munibu Ušanoviću, bivšem sekretaru Fudbalskog saveza BiH, prenosi portal \”doznajemo.com\”.

Kreso odbila odgodu

Time je stavljena tačka na trakavicu dugu skoro godinu dana koliko je Ušanović uspjevao odgađati izdržavanje četverogodišnje zatvorske kazne na koju ga je osudio Sud BiH potkraj jula prošle godine.

Prve dvije odgode prihvaćalo mu je sudsko vijeće Suda BiH, a posljednju mogućnost odgađanja mogla mu je potpisati jedino predsjednica Suda Meddžida Kreso. Međutim, prema našim pouzdanim informacijama od izvora bliskih Sudu BiH, Kreso je to odbila učiniti.

Ušanović je predsjednicu Kreso molio za još tri mjeseca odgode izdržavanja zatvorske kazne. No, molbi mu nije udovoljeno. To znači da će Ušanović definitivno morati iza rešetaka za finansijske malverzacije počinjene u vrijeme dok je „faraonski vladao\” novcima Fudbalskog saveza BiH. Pored njega, na četiri godine zatvora osuđen je i Midrag Kureš. Njihov branitelj, poznati sarajevski advokat Žarko Bulić, uspio je izboriti četverogodišnje kazne zatvora svojim klijentima koji su počinili djela za koja su Kaznenim zakonom BiH predviđene drastičnije sankcije.

Lošeg zdravstvenog stanja

Ušanović je, inače, u posljednje vrijeme vrlo lošega zdravstvenoga stanja, a mnogi koji ga znaju odranije tvrde da je i psihički izuzetno uzdrman. Bivšega sekretara Fudbalskog saveza BiH zadnjih ga se dana moglo viđati kako sa penzionerima igra šah na otvorenom: u parku ispred sarajevskog Ekonomskog fakulteta.

Ono što bi Ušanoviću trebalo značiti kakvu-takvu satisfakciju jeste činjenica da će mu „stara raja\” biti od pomoći prilikom izbora ustanove u kojoj će kaznu izdržavati. Doznajemo, da mu je već nuđeno da bira između zatvora poluotvorenoga tipa kakvi postoje na Igmanu i u Ustikolini te Busovači. Formalno, izbor ustanove za izdržavanje zatvorske kazne radi ministar pravde Federacije BiH – za građane s prostora FBiH – a to je danas Zoran Mikulić.

Porezna utaja i Zloupotreba položaja ili ovlaštenja

Podsjetimo, radnje za koje su optuženi Ušanović i Kureš oglašeni krivim, pravno su kvalifikovane kao produženo krivično djelo Porezne utaje iz člana 210. stav 2., u vezi sa članom 29. i 54. KZ BiH, za koje im je Sud primjenom odredbi iz člana 39., 42. i 48. KZ BiH, utvrdio kazne zatvora u trajanju od po 2 godine, a zatim uzimajući u obzir utvrđene kazne zatvora u trajanju od po 3 godine za produženo krivično djelo Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, primjenom odredbi iz člana 53. KZ BiH, optužene Muniba Ušanovića i Miodraga Kureša Sud je osudio na jedinstvene kazne zatvora u trajanju od po 4 (četiri) godine.

Munib Ušanović i Miodrag Kureš nakon izricanja presude pred Sudom Bosne i Hercegovine

Ranije, Tužilaštvo BiH je nekadašnjeg glavnog tajnika N/FS BiH Muniba Ušanovića i sekretara za financije i marketing Miodraga Kureša optužilo da su od 1. 1. 2001. do 30. 9. 2006. godine izbjegli plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga te poreza na plate i poreza na doprinose, čime su oštetili budžet Federacije BiH u značajnom iznosu te da su od 1. 1. 2001. do 31. 5. 2005. godine zloubotrebom svog službenog položaja pribavili značajnu imovinsku korist nelegalnim putem.\"Usanovic-Kures\"

Munib Ušanović i Miodrag Kureš nakon izricanja presude pred Sudom Bosne i Hercegovine

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: