Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mujkanović: Vrijeme je da podvučemo crtu, čistimo gajbu od trulih jabuka

Preuzmite sliku

Stoper Haris Mehmedagić neće u narednoj sezoni braniti boje tuzlanske Slobode, dok je braniču Samiru Efendiću ostavljen rok do nedjelje da se odluči hoće li karijeru nastaviti na Tušnju ili neće, izjavio je za Fenu predsjednik Slobode Senad Mujkanović.

– Mehmedagić je skup za Slobodu, jer na plaću koju je imao i ponovo tražio, trebali bismo plaćati veliku sumu za poreze i doprinose. To nam je naložila finansijska inspekcija. Ono što smo ponudili temelji se na poštivanju zakonskih propisa. Njemu ponuđena suma ne odgovara i nismo produžili ugovor – kaže Mujkanović.

Pregovori s Efendićem nisu okončani. Obje strane ponudile su uvjete, za sada je pat pozicija.

– Efendić je izjavio da smo mu ponudili mizerne uvjete, ali to nije tačno. Uz sumu za plaću, preuzeli bismo obaveze uplate poreza i doprinosa, što prijašnja uprava u Slobodi nije radila. Moram reći da je Efendić bio vrlo korektan u pregovorima, a ako je dobio bolju ponudu od naše, želim mu puno sreće u drugom klubu – istakao je predsjednik „crveno-crnih“.

U Slobodi, kaže, više ne žele ugovore s igračima sklapati u kafani i u „gepeku“ automobila. Iznosi koji su ponuđeni Mehmedagiću i Efendiću osjetno su veći od plaće bilo kojeg liječnika UKC Tuzla, tvrdi čelni čovjek Slobode.

– Za vrijeme bivše uprave, igračima su novci isplaćivani putem blagajne, ali bez plaćenih poreza i doprinosa. Inspekcija je to evidentirala i klub je plaćao kazne i kamate. Od marta 2015. do marta ove godine novo zaduženje kluba po osnovu neizmirenih poreza iznosilo je oko 750.000 maraka. Više ne želimo raditi na taj način, nego sve mora biti u sistemu platnog prometa u FBiH. Zbog toga su nekim igračima smanjena primanja, ali kad se uzme u obzir da im se izmiruju doprinosi, to je otprilike na nivou ranijeg ugovora – objasnio je Mujkanović.

Podsjeća kako je prijašnja uprava Slobode javnost dezinformirala tvrdnjama da nisu napravljeni novi dugovi, dok je stvarnost drukčija.

– Sadašnja uprava dobila je u amanet nove poreske obaveze od oko 810.000 maraka, od čega je oko 550.000 maraka direktno njihovo maslo za period od 2013. do 2015. godine. To je nalaz finansijske inspekcije. Najveći dio našeg angažmana bio je da izmirimo dugovanja koja su ostavština navodnih „spasitelja“ kluba – navodi Mujkanović.

Spomenuo je razgovor koji je imao s bivšim predsjednikom Azmirom Husićem u vezi s isplatom duga za Ivana Kostića.

– Husić me zvao iz Amerike i pitao zašto ne isplatimo Kostiću 60.000 maraka, o čemu nismo imali validan dokument u klubu. Uzvratio sam mu pitanjem: „A zašto mu to nisi ti isplatio, jer si s njim dogovorio takav iznos?“ Više se nije javljao, ali je neke igrače savjetovao da ne popuštamo u pregovorima o izmirenju obaveza kada nam je licenca bila upitna – ispričao je predsjednik Slobode.

Spomenuo je i ugovor koji je Husić sklopio s Mahirom Karićem, igračem koji je, kako se sumnja, upravo na nagovor bivšeg predsjednika ostavio Slobodu na cjedilu.

– Karićeva zarada u Slobodi od juna do septembra prošle godine iznosila je 48.000 maraka. Na to su „poreznici“ dodali iznos od 42.000 maraka raznih obaveza. Vrijedi li to ono malo utakmica koje je odigrao prije nego što je samovoljno napustio klub? Sad je vrijeme da se podvuče crta na dosadašnju praksu. Mi čistimo gajbu od trulih jabuka – zaključio je Mujkanović u razgovoru za Fenu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,