Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mladost na Euru: Henry, Davids i Gerrard dobili su nasljednike (VIDEO)

Preuzmite sliku

Evropsko prvenstvo 2016 nam donosi neka nova, mlada imena. Izabrali smo pet najboljih mladih igrača, ujedno i nasljednika bivših proslavljenih nogometaša iz raznih reprezentacija.

Francuski Euro donosi i neke nove klince, mlade igrače koji bi mogli ugrabiti svojih ‘pet minuta‘ slave. Važno je napomenuti u startu da mnogi mladi igrači nisu u prvom planu svojih selektora, budući da se oni, logično, odlučuju za provjernije solucije.

Baš iz tog razloga, nismo zaboravili Antu Čorića, Kingsleya Comana, Marcusa Rashforda i Divocka Origija, nego smo prednost dali petorici igrača koji imaju objektivne šanse za veću minutažu na francuskim terenima.

Novi mezimac Pepa Guardiole

Sin bivše njemačke prvakinje u ritmičkoj gimnastici Regine Weber i bivšeg reprezentativca Senegala, Souleymana Sanea. Leroy tako ima njemački i francuski pasoš, ali sasvim je logično da je izabrao Njemačku, budući da je u njoj napravio prve nogometne korake.

Danas je igrač Schalkea za kojeg se otima pola Europe. Pep Guardiola silno ga želi na Etihadu i spreman je izdvojiti pozamašnu svotu novca kako bi ga privolio u Englesku.

Kad je riječ o Euru, Leroy Sané (20) će se boriti za jednu od pozicija iza napadača jer je po prirodi ofenzivni vezni. Otpadanje Marca Reusa otvara mu dodatan prostor, a konkurenciju ima u Wolfsburgovom Julianu Draxleru koji se nameće kao najozbiljnija zamjena za Dortmundovog ofenzivca.

Lakonogi Anthony Martial neodoljivo podsjeća na Thierryja Henryja

Kad Manchester United odluči za nedokazanog devetnaestogodišnjaka isplatiti 50 miliona eura, onda je jasno o kakvom se talentu radi. U blijedoj sezoni kompletne ekipe kao što je bila prošla Unitedova, Francuz je bio jedan od najzapaženijih u redovima ‘crvenih vragova’. Odigrao je 56 utakmica, zabio 18 golova i podijelio devet asistencija.

Figurom i elegantnim pokretima podsjeća na legendarnog Thierryja Henryja i uz Kingsleya Comana predvodi novu, itekako talentovanu generaciju Francuza. Na predstojećem Euru vjerojatno neće biti u prvom planu selektora Deschampsa, ali ako neko može preokrenuti ritam utakmice svojim ulaskom u igru, onda je to sigurno neuhvatljivi Anthony Martial (20).

Švicarci imaju svog ‘Balotellija’, ali…

Njemački ga Transfermarkt cijeni na 20 miliona eura i to je cifra koju mnogi klubovi širom Europe žele instantno isplatiti njegovom klubu, Baselu. Rođen je u Kamerunu, a 2010. stigao je u Basel za kojeg je debitovao 13. marta 2014.

Do danas je odigrao 61 utakmicu i zabio 18 golova, dok je za seniorsku reprezentaciju Švicarske dao jedan gol u deset nastupa. Djeluje doista kompletno jer posjeduje fizičku snagu i eksplozivnost, tehničku kvalitetu i preciznu završnicu.

Ono što ga ističe njegova je skromnost, on ni u kojem trenutku ne stavlja sebe ispred ekipe. Otkrio je kako mu Mario Balotelli predstavlja inspiraciju, budući da su po nogometnim predispozicijama vrlo slični. Međutim, Breel Embolo (19) djeluje kudikamo ozbiljnije.

Obožavatelj Gerrarda je izrastao u nasljednika svog idola

Bamidele Jermaine ‘Dele’ Alli rođen je 11. aprila 1996. u Milton Keynesu. U jedanaestoj godini priključio se omladinskom pogonu MK Donsa i pet godina kasnije debitirao u seniorskoj konkurenciji. Odigrao je 62 utakmice u matičnom klubu prije nego ga je zapazio Tottenham koji ga je Donsima platio oko 6 milijuna eura.

Sredinom prethodne sezone uspio se ustaliti u prvom sastavu Mauricija Pochettina zahvaljujući sjajnim igrama u veznom redu Spursa.

Njegov veliki uzor iz djetinjstva je Steven Gerrard, a omiljeni klub Liverpool. Za sezonu 15/16 proglašen je najboljim mladim igračem engleskog Premiershipa, sasvim zasluženo. Stigao je zabiti 10 golova te upisati 11 asistencija u 46 nastupa za londonski klub prošle sezone.

Izbornik Roy Hodgson ga vidi u centrali veznog reda i to kao prvotimca. Jer, nema se šta čekati, Dele Alli (20) je zaista  fantastičan mladi igrač kojem je potrebno vremena i prostora za potpunu eksploziju.

Iz Portugala nam stiže naprednija verzija Edgara Davidsa

Nema još niti 19 godina, a igrač je Bayerna. I ne samo to, bavarci su za njega platili Benfici 35 miliona eura. Riječ je o vrlo prilagodljivom igraču koji se jednako kvalitetno snalazi u oba pravca. Nazad pokriva svoj prostor, a naprijed je učinkovit i kreativan. Fizički je vrlo snažan za svoje godine, a tehnički vrlo kvalitetan. Jednom riječju – kompletan.

Za Benficu je prošle sezone odigrao 47 utakmica i zabio šest golova, ali kod ovakvih igrača statistika je uvijek u drugom planu zbog spomenutog doprinosa u oba pravca. Ovakav tip igrača se ne štedi ni u kojoj fazi, dok Sanchesov nadimak puno toga oslikava.

Zbog čupave frizure Renata Sanchesa (18) uspoređuju s velikim holandskim veznjakom, Edgarom Davidsom. Priznat ćemo, postoje određene sličnosti, na nogometnom, ali na fizičkom segmentu oba veznjaka. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,