Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mladi veznjak Rome priznao da su ga kontaktirali iz NFSBiH: Bili su vrlo korektni i otvoreni, nisam još odlučio

Preuzmite sliku

Veznjak Rome Benjamin Tahirović (19) koji je ove godine debitovao za prvi tim ovog kluba dobio je poziv iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

On je odrastao u Švedskoj, ali do sada nije igrao ni za jednu selekciju ove države. Švedska i BiH imaju sporazum o dvojnom državljanstvu, pa Tahirović ima i pasoš BiH.

Ukratko, nema prepreka da zaigra za Bosnu i Hercegovinu.

“Istina je da su me kontaktirali iz NFS BiH. Bili su vrlo korektni i otvoreni, ali nemam vam ništa više za reći. Još se nisam odlučio za koju ću reprezentaciju igrati. Kada je donesem to će biti zajednička odluka sa mojom porodicom.” rekao je Tahirović za švedske medije.

Selektor reprezentacije Švedske Stefan Petterson govorio je o Tahiroviću. Švedi su u strahu jer im je BiH preotela već dva igrača, Anela Ahmedhodžića i Dennisa Hadžikadunića.

“Znamo da ima više opcija, ali se neću baviti špekulacijama u medijima. Nisam razgovarao sa njim, ali ga pratimo sa velikim interesovanjem. Znamo da se neki odluče igrati za Švedsku, a neki ne. Na nama je da pokažemo interes, i iako to još nismo uradili, to ćemo uraditi i sa Tahirovićem.

  • Ahmedhodžića i Hadžikadunića je pod zastavu BiH doveo direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović. Nedavno je izjavio za Reprezentacija.ba da radi na novim imenima, a jedno je očigledno i Benjamin Tahirović.

    “Ne bih o imenima, ima dosta fudbalera s kojima smo razgovarali i koji su pokazali interes da igraju za BiH. Nadamo se da će tako i biti. I moja generacija je, hajmo reći, bila sastavljena pretežno od igrača koji su odrasli u dijaspori i tamo naučili fudbal, ali što je važno, nismo zaboravili odakle smo. I to smo pokazali na terenu.” rekao je nedavno Miske.

    Tahirović je do 2020. godne igrao u Vaselundu, nakon čega prelazi u kadetski tim Rome. Od ove sezone Jose Mourinho ga je priključio prvom timu. Prilično je nejasno kako ga do sada nisu primjetili selektori mladih selekcija Švedske, ali i Bosne i Hercegovine.

    “Važno je dati šansu mladim igračima. Ipak, još važnije je da budu spremni za veliki iskorak u seniorski fudbal. Uspjeli smo to sa Zelewskim, Boveom i Volpatom, a sljedeći na redu je Tahirović”, kazao je Mourinho u novembru. 15 dana kasnije Tahirović se našao u prvom timu Rome.

    Igrao je od prve minute u prijateljskom duelu njegove Rome i japanske Nagoye (0:0) i dobio najveću ocjenu na terenu.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,