Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mladi Bosanac odveo New York Red Bull do titule prvaka Amerike

Tandir1
Preuzmite sliku

New York Red Bull je omladinski prvak Sjedinjenih Američkih Država, a Bosanac Ismar Tandir je najbolji igrač završnice.

\"Tandir1\"Najbolji američki klubovi, ukupno 78, igrali su za prvaka države. Prvenstvo je počelo u septrembru 2011. godine, a ekipe su bile podjeljene na četiri divizije, istok, zapad, sjever i jug. Nakon razigravanja u play-off u na turniru u Dallasu, NY Red Bull je osvojio prvo mjesto, što mu je donijelo plasman među osam najboljih. Houston je bio domaćin velikog finala, top 8 klubova. NY Red Bull je na pogon sjajnog 17-godišnjeg Bosanca, Ismara Tandira, osvojio prvo mjesto.

Velika završnica

Bila je to veličanstvena završnica. Najbolji američki klubovi na jednom mjestu, ali mi smo pokazali kvalitetu i snagu, što nam je donijelo prvo mjesto i pobjednički pehar – kaže Tandir za \”Avazov Sport\”.

\'\'Crveni bikovi\'\’ iz New Yorka su do titule došli nakon pobjeda protiv najboljih ekipa Washington DC-a, Cosmosa, Chicago Firea, Columbus Crewa, Toronta, New England Revolutiona, Dallasa, Philadelphije.

Ismar Tandir je bio ključni igrač New Yorka. Na svojim plećima je iznio sezonu, play-off i na kraju finale. Tamo je Red Bull sa 1:0 pobijedio St.. Louis Scott Gallagher Missouri. Ismar je odigrao odličnu utakmicu. Tijekom cijele sezone zabijao je golove u ključne momentima, odigravši prvenstvo na vrhunskom nivou. Američke mediji potenciraju njegovu tehniku, jer za nekog tko je visok 1.94 cm, odlično kontrolira loptu. Naravno, tu su I neizbježna usporedbe sa Edinom Džekom i Zlatanom Ibrahimovićem.

– Džeko i Zlatan su moji uzori. Kako smo slične konstitucije, onda ne trebam previše razmišljati, gledam kako oni igraju i tu ne može biti greške. Zlatan je odranije, a Džeko u posljednje vrijeme je posebno popularan u Americi. Naravno, dolazimo iz iste države, iz Bosne i Hercegovine i uvijek se to potencira.

\"ismartandirredbull\"Na meti klubova

Kako je završnica američkog omladinskog prvenstva bila medijski praćena, tako je i Tandir dobio svojih\'\’ pet minuta slave\'\’. Skauti ne samo američkih, nego i europskih klubova gledali su utakmice, pa su se neki obratili NY Red Bullu.

Claudio Reyna je bivši igrač Manchester Cityja, a sada je glavni skaut za omladinski nogomet Sjedinjenih Država. On je gledao sve utakmice u završnici. Sada su se Amerikanci još više zainteresirali za mene, jer imam i američku putovnicu, i žele se odazovem na okupljanje mlade reprezentacije. O tome ne razmišljam, niti to želim, niti me privlači, jer ja sam Bosanac i moj san je reprezentacija moje domovine, Bosne I Hercegovine. I dalje čekam na taj poziv – kaže Tandir.

Ismar je proteklih mjeseci povezivan s nekoliko europskih klubova. Najbliži je Sochauxu, s kojim je odradio pripreme, ali zbog maloljetnosti i administrativnih procedura, još uvijek nije potpisao ugovor. Dok je sa Sochauxom igrao utakmice, skrenuo je pozornost i ostalih klubova, Lillea, Twentea, Stuttgarta i zagrebačkog Dinama. On je, za sada, igrač New York Red Bulla i čeka šta će se desiti.

Tuzlanski.ba / Dnevni Avaz

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: