Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mlada reprezentacija BiH poražena na Tušnju od SAD-a rezultatom 5:2 (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Mlada nogometna U-21 reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je u Tuzli u prijateljskom susretu poražena od olimpijske reprezentacije (U-23) Sjedinjenih Američkih Država sa 2:5 (0:2).

Golove za BiH postigli su Jelišić (64.) i Hodžić (72.-penal), dok su strijelci za reprezentaciju SAD-a bili Morris (8.), Rodriguez (14.), Joya (65.-penal), Hernandez (78.) i Alashe (86.).

Mladi bh. nogometaši su u prvoj provjeri pod vodstvom novog selektora Darka Nestorovića pretrpjeli težak poraz od olimpijske selekcije SAD-a. Uprkos dobroj predstavi, posebno u drugom poluvremenu kada su imali mnogo veći broj prilika od svojih protivnika, mladi bh. nogometaši morali su se pomiriti s porazom od iskusnije i “starije” ekipe.

Američki nogometaši su u prvom dijelu igre dominirali terenom stadiona “Tušanj” a iz dvije brze akcije rano su došli do visoke prednosti. U 8. minuti Morris je iskoristio grešku odbrane bh. tima i sa 12 metara savladao Pirića, a šest minuta kasnije Rodriguez je, nakon brzog kontranapada i asistencije Morrisa, povisio na 0:2.

Do kraja poluvremena BiH je imala nekoliko povoljnih prilika ali bez konkretne završnice.

Početak drugog poluvremena u potpunositi je pripao bh. nogometašima, a napadačka igra isplatila im se u 64. minuti kada Nikola Jelišić postiže eurogol sa 20 metara sa lijeve strane.

No, radost domaćih nije trajala dugo, s obzirom na to da su Amerikanci već u sljedećem napadu ponovo povisili vodstvo. Strijelac sa bijele tačke bio je Joya.

Sedam minuta kasnije sudija Jakupović dosudio je jedanaesterac i za Bosnu i Hercegovinu koji je u pogodak pretvorio kapiten Armin Hodžić.

Ipak, Amerikanci su u finišu meča uspjeli da postignu još dva pogotka i slave ubjedljivu pobjedu. Hernandez je u 78. minuti pogodio za 2:4, a konačnih 2:5 postavio je Alashe četiri minute prije kraja meča.

Za BiH su u meču protiv SAD-a nastupili: Pirić, Omerbašić, Miletić, Gojković, Merajić, Memija, Predragović, Sadiković, Radovac, Jelišić i Hodžić. U drugom poluvremenu u igru su ušli Mihojević, Rahmanović, Prevljak i Šatara.

Selektor Nestorović nakon utakmice je izjavio da je zadovoljan igrom bh. tima u napadu, što nije mogao da kaže za defanzivni red. Smatra da rezultat ne pokazuje realan odnos snaga na terenu.

Previsok poraz s obzirom na to šta se dešavalo. Mi smo imali mnogo šansi, ali nismo poentirali. Zadnja linija odigrala je loše što je rezultiralo visokim porazom. No, ovo je prvo okupljanje, uvidjeli smo greške i nastojat ćemo da ih otklonimo – kazao je Nestorović.

Narednu provjeru mlada bh. reprezentacija imat će 31. marta u Kaknju protiv Turske. Nestorović očekuje bolji rezultat.

Nadam se boljoj partiji protiv Turske. Pokušati ćemo otkloniti greške u odbrani i pronaći adekvatna rješenja – kazao je selektor mladog bh. tima.

Susreti protiv SAD-a i Turske selektoru Nestoroviću poslužit će kao provjera za nadolazeće kvalifikacije i prvi susret protiv Norveške u junu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje