Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Misimović: Vrijeme je za promjene i ozbiljniji pristup prema nacionalnom timu

Preuzmite sliku

Zvjezdan Misimović, legenda je bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije je za zvaničnu stranicu Fudbalskog saveza BiH govorio o neuspješnim kvalifikacijama za EURO, porazu od Sjeverne Irske, ali i budućnosti našeg nacionalnog tima.

Iza Misimovića su brojne utakmice u dresu reprezentacije BiH. Vršilac je dužnosti Tehničkog direktora “A” selekcije, te imajući u vidu Misimovićevo bogato igračko iskustvo ali i dobro poznavanje situacije u reprezentaciji i Savezu, kompetentan je da iznese svoj stav o duelu protiv Sjeverne Irske kao i tome u kom pravcu treba ići u budućnosti.

Zašto su utakmice play-off-a za nas toliko teške i još uvijek nepremostive prepreke?

„Mislim da su za svakoga utakmice baraža teške, jednostavno je to sistem u kojem ako izgubiš nemaš popravnog. Psihološki je to za nas izgleda teško prevazići jer smo imali loša iskustva sa Portugalom, dva puta a i Republikom Irskom i to je izgleda negdje ostavilo trag. U tom smislu mi nismo puno napredovali od perioda kada sam ja igrao jer je očigledno da teško podnosimo takve pritiske i očekivanja“.

  • Nakon što su se slegle emocije, znamo li u čemu je bio problem, i kako je tebi izgledao duel protiv Sjeverne Irske?

    „Mislim da smo dobro otvorili utakmicu, poveli zasluženo i tu propustili šansu da povećamo na 2-0 gdje bi sve bilo gotovo. Znali smo njihov stil igre, malo je djelovalo kao da smo mi zadovoljni sa tim rezultatom dok su se oni vratili i išli na produžetke i penale što je bilo očigledno. Možda smo na kraju trebali malo više rizikovati jer su nas umrtvili, nametnuli njihov stil igre umjesto da bude obrnuto. Mislim da nam je najveći problem bio to što smo prihvatili njihovu igru umjesto da smo nastavili kao na početku utakmice, kada smo dominirali. Iz ovog poraza se trebaju izvući pouke i krenuti dalje.“

    Da li je vrijeme za promjene i na šta bi se trebalo fokusirati kad je u pitanju budućnost, reprezentativnog fudbala?

    „Promjene su nužne, ali one sistemske a ne neke „kozmetičke“ sitne kako bi se ostvarili kratkoročni ciljevi. Moje mišljenje je bilo da se i ranije možda trebalo nešto promijeniti, prije svega dati šansu mlađim igračima. Liga nacija je idealna za to i mislim da je konačno došlo to vrijeme kada trebamo gledati na budućnost i učiniti neke prave korake“.

    Koji su to koraci?

    „Rekao bih da u mladoj reprezentaciji ima jako interesantnih igrača koji ako ovako nastave imaju šansu da budu uskoro pozvani u „A“ reprezentaciju. Međutim, smatram da generalno moramo nešto promijeniti, prije svega u samom sistemu i organizaciji svega oko reprezentacije. Ne možemo nacionalni tim gledati izvan konteksta onoga što se dešava u i okolo Saveza. Znamo da se dešavanja u zemlji, odražavaju i na politiku Saveza a to se opet ako nije postavljeno kako treba, direktno odražava i na atmosferu koja vlada oko tima. Neophodno je promijeniti pristup prema reprezentaciji, stvarati dobru atmosferu na kojoj će se graditi i povjerenje ali i naklonost navijača.

    Svi volimo kad se pobjeđuje ali da bi to postala praksa neophodna je jasna strategija, plan i postavljanje dugoročnih ciljeva a ne od takmičenja do takmičenja. Kad ovo kažem to važi za sve selekcije a ne samo za „A“ tim.

    Uspjeh ne dolazi sam po sebi, otišli smo na Svjetsko prvenstvo ali nismo taj uspjeh iskoristili da napredujemo u drugim segmentima koji su važni za razvoj fudbala. Kao što sam rekao, vrijeme je za promjene i nadam se da će one donijeti i brži razvoja bh.fudbala a samim tim i naših reprezentativnih selekcija“, kazao je Mismović za NFSBiH. (Foto: Damir Hajdarbašić)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje