Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Megaprojekti u Turskoj: U 26 gradova ukupno 30 novih fudbalskih stadiona (FOTO)

Preuzmite sliku

Za razliku od zemalja koje dobiju domaćinstvo međunarodnih sportskih takmičenja, a onda se suočavaju sa problemima adaptacije i izgradnje sportskih terena za ta takmičenja, Turska u protekle tri godine nije dobila organizaciju fudbalskih takmičenja, ali je uporedo u 26 gradova podigla 30 savremenih stadiona.

Uporedo s jačanjem fudbala kao sporta, u Turskoj se svako malo otvara novo spektakularno fudbalsko zdanje, a sva ona zadovoljavaju sve norme i kriterijume koje je postavila Eropska kuća fudbala UEFA.

U protekle tri godine u 26 turskih gradova gradi se ukupno 30 fudbalskih stadiona. Od toga je već završena izgradnja deset stadiona, radovi na devet su u završnoj fazi. Gradnja četiri stadiona je u toku, a za još sedam takvih fudbalskih hramova je završen projektni i tenderski dio posla i uskoro se očekuju i građevinski radovi.

  • U Istanbulu su otvorena dva nova stadiona, te po jedan u Mersinu, Konyi, Afyonkarahisar, Antaliji, Bursi, Sivasu, Eskisehiru i Trabzonu, a naredne godine su planirana svečana otvorenja i stadiona u Batmanu, Gaziantepu, Kocaeliju, Malatyi, Diyarbakiru, Sakaryi, Samsunu, Hatayu i Manisi.

    U toku je izgradnja stadiona u Adani, Izmiru, Giresunu i Akhisaru, a završene su pripreme za početak gradnje i stadiona u Ankari, Corumu, Edirneu, Elazigu, Alsancaku i Orduu.

    Pored radosti za klubove i njihove navijače, svakako će novi stadionu u turskim gradovima doprinijeti i kvaliteti društvenog života s obzirom da se radi o višenamjenskim sportskim kompleksima koji će svakako svojim izgledom uskoro biti i simboli tih gradova.

  • Turski ministar za sport i omladinu Akif Cagatay Kilic je izjavio kako će novi stadioni zasigurno dati novi pečat turskom fudbalu i državi uopće.

    Napravljeni su veliki iskoraci u realizaciji projekta izgradnje 30 novih stadiona koji iznosi ukupno 3,4 milijarde lira (milijardu dolara). U svijetu ne postoji niti jedna zemlja da je kao Turska u jednom potezu pokrenula gradnju 30 stadiona“, kazao je Kilic.

    Ističući kako novoizgrađeni stadionu širom Turske neće biti samo fudbalski tereni na kojima će se igrati jedan meč svake druge sedmice, Kilic je kazao kako će to biti “živi sportski kompleksi“ koji će svakodnevno okupljati ljude, a posebno s ciljem popularizacije amaterskog sporta.

  • I predsjednik Ureda turske vlade za izgradnju nekretnina (TOKI) Ergun Turan je kazao kako se megaprojekat izgradnje stadiona radi u saradnji tog Ureda i resornog Ministarstv sporta.

    Predsjednik Fudbalskog saveza Turske (TFF) Yildirim Demiroren je istakao kako će novi fudbalski kompleksi doprinijeti razvoju i popularizaciji fudbala i sporta uopće u Turskoj, ali i otvoriti niz drugih mogućnosti tom Savezu.

    Čelnik Unije turskih klubova Goksel Gumusdag je kazao kako samo nekoliko turskih klubova u elitnom rangu takmičenja nema nove i moderne stadiona, a da će i oni uskoro postati vlasnici takvih stadiona jer je državno rukovodstvo prepoznalo važnost sporta i izdvojilo milijardu dolara za gradnju stadiona.

    Zasigurno se ovakvim projektima Turska nameće kao ozbiljan kandidat za organizaciju najvećih međunarodnih fudbalskih takmičenja poput Mundijala, EURO-a ili finalnih mečeva Lige prvaka ili Evropa lige.

  • Doprinijet će novi stadioni i razvoju nacionalne fudbalske selekcije Turske koja je posljednja dva meča igrala na novoizgrađenim stadionima u Antaliji i Konyi, što je samo potvrda da se fudbal u Turskoj ne igra isključivo u Istanbulu koji je dom tri najveća turska kluba.

    U protekle tri godine otvoreno je deset novih stadiona u Turskoj i to Mersin Arena (kapaciteta 25.000 gledalaca), Treći gradski stadion “Faatih Terim“ u Istanbulu (17.500), Gradski stadion u Konyi (42.000) gledalaca, Afyon Arena (15.000), Antalya Arena (33.000), Gradski stadion u Bursi (45.000), Vodafone Arena (41.903), Novi stadion u Sivasu “4. septembar“ (25.000), Novi stadion u Eskisehiru (35.000) i stadion “Senol Gunes“ (41.461).

    Naredne godine se očekuje otvorenje još devet stadiona u Turskoj i to stadiona u Batmanu (kapaciteta 15.000 gledalaca), zatim u Gaziantepu (33.000), Kocaeliju (33.000), Malatyi (25.000), Sakaryi (25.000), Samsunu (33.000), Diyarbakiru (33.000), Hatayu (25.000) i Manisi Turgutlu (12.000).

    Izgradnja je u toku i stadiona u Adani (33.000), Izmir-Karsiyaki (15.000), Giresunu (22.028) i Manisi-Akhisaru (12.000). (Anadolija)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,