Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Maske su pale: Messi pati od slične ‘bolesti’ kao i Ronaldo!?

messi-ronaldo
Preuzmite sliku

Izbor za Zlatnu loptu odškrinuo je i negativnu stranu osobnosti argentinskog čarobnjaka…

messi-ronaldo

Pokojni Tonko Vukušić, proslavljeni vinkovački trener, znao je reći: „Nema velikog nogometaša koji nije tašt!” Izuzmemo li Josea Mourinha, u današnjem nogometu sinonim za bahatost i egocentrizam je Cristiano Ronaldo, dok je Lionel Messi od strane medija, često nekritički, opisivan kao „uzoran dečko” i skoro bez mane, kako na terenu tako i izvan njega.

Međutim, izbor za Zlatnu loptu odškrinuo je i negativnu stranu ličnosti argentinskog čarobnjaka. Kako objasniti da Messi nije uvrstio Ronalda na svoj popis od trojice najboljih u izboru za Zlatnu loptu? Nije li to znak goleme taštine genijalnog, ali čini se i pomalo pakosnog Argentinca? Svaka čast Iniesti, Xaviju i Agüeru, ali ako Ronaldo nema mjesta među trojicom najboljih, i to bez Messija u konkurenciji, jer nije baš mogao glasati za sebe, onda zaista ne znamo ko ima? Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali u izboru za Zlatnu loptu ne biraju se najbolji prijatelji, već najbolji nogometaši godine.

Ne znamo kako bi Ronaldo glasao da je na to imao pravo, vjerojatno bi i on slično reagovao, ali to svejedno ne opravdava Messija. Za Ronalda je ionako uvriježeno da je tašt i bahat, dok Messija prati glas neiskvarene zvijezde i pravednika. To baš nije iskazao u ovom izboru. Messi i Ronaldo su prije izbora za Zlatnu loptu istakli kako među njima nema posebno naglašenog rivalstva. Čini se da obojica nisu bili iskreni. Kad se ugase kamere, „fige” vire iz džepova. Da nema rivalstva, da ne kažemo netrpeljivosti, Messi bi glasao za Ronaldo. To se čini logičnim.

Iako se o Messiju uglavnom pišu panegirike, ponekad na površinu izađu neke informacije koje bacaju sjenu na njegov imidž uzoritog tipa. Španjolski mediji, posebno madridski, znali su istaknuti da Messijeva uvijek mora biti zadnja u svlačionici Barce, te da ne trpi konkurenciju, što se pokazalo dok je Zlatan Ibrahimović bio u Barceloni. Ibra tvrdi kako je Barca morala birati između njega i Messija, jer Messi nije htio igrati na lijevoj ili desnoj strani, već isključivo u sredinu napadačkog trolista.

Najnoviji je slučaj Davida Ville, koji je pred odlaskom s Camp Noua, jer se, prema nekim špekulacijama, ne uklapa u Messijevu viziju igre. Villa je ipak rođeni centarfor pa inercijom ide u sredinu, a Messi bi radije da uz sebe ima asistenta poput Pedra. U Realu se znaju požaliti kako Messi često simulira na terenu. Po tom pitanju možda nešto govori i nedavna Mourinhova sarkastična opaska na račun Messija, kada je utvrdio kako ozlijeđeni igrač koji mora napustiti travnjak ne bi trebao biti spreman za novu utakmicu svega dva-tri dana nakon toga. Za razliku od Mourinha i Ronalda, Messi ostavlja dojam mirnog i skromnog momka, ali navedene indicije stavljaju to pod upitnik. Glasovanjem u izboru za Zlatnu loptu neke maske su definitivno pale.

Dnevnik.hr / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: