Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Manijaci divljali po Mostaru, Lešinari demolirali vagone, izgorio kombi Sokolova

neredi mostar navijaci zelje
Preuzmite sliku

Navijački neredi obilježili šesto kolo BH Telecom Premijer lige u fudbalu

neredi mostar navijaci zelje

Navijači sarajevskog Željezničara njih oko 38 su samoorganizovano mimo policijske pratnje otišli u Mostar ali ne kako bi gledali utakmicu, već kako bi izazvali nerede. Odlazak Manijaka na ovu utakmicu bio je i zvanično najavljen s ovim činjenicom bile su uopznate uprave Zrinjskog odnosno Željezničara, navijači su trebali imati policijsku pratnju.

Međutim jedna grupa “navijača” Želje se nešto ranije samoorganizovano zaputila u Mostar, autima i kombijima dovezli su se pravo ispred kafića koji je ujedno i omiljeno mjesto okupljanja navijača Zrinjskog “Ultrasa” prema izjavama svjedoka odmah su počeli lupati i razbijati sve na što su naišli, palili su i bacali baklje, kamenicama razbijali stakla na obližnjim vozilima i objektima, divljanje je trajalo svo do dolaska specijalne policije koja je privela svih 38 navijača.

Zbog ovih incidenata uoči utakmice Zrinjski – Željezničar otakazan je i zvaničan dolazak organizovane grupe Manijaka, tako da je ova grupa huligana najviše štete napravila svom klubu i svojim drugovima sa Južne tribine. Izrevoltirani Ultrasi nisu znali kako da se osvete, pa su odmah nakon nemilih događaja zaputili se u Istočni dio Mostara gdje su uzvratili istom mjerom, naime udarili su na nedužne vlasnike ugostiteljskih objekata nanjevši im veliku materijalnu štetu razbijajući izloge i inventar.

lesinari vagoni1

Drugi navijački incident izazvali su Lešinari navijači Borca iz Banja Luke, prilkom povratka iz Zenice. Iako je Borac ostvario povoljan rezultat na Bilinom Polju protiv ekipe Čelika, bilo je 1:1, Lešinari izgleda nisu bili zadovoljni ovim rezultatom pa su svoj bijes iskalili na nedužnim vagonima ŽRS i HŽ. 

kombi navijaci slavije

Na magistralnom putu M-17 Salakovca i Bijele sjeverno od Mostara, zapaljen je kombi u kojemu se nalazilo devet navijača FK Slavija iz Istočnog Sarajeva.

Do napada je došlo dok su se navijači ovoga kluba vraćali s gostovanja u Gabeli. Neslužbeno se navodi da su ih napadači presreli, razbili im zadnje vjetrobransko staklo i unutra im ubacili dvije baklje. Napadači su nakon ovoga pobjegli prema sjeveru u smjeru Jablanice, dok je kombi u potpunosti izgorio. U napadu je ozlijeđen vozač kombija, dok su ostali putnici prošli bez ozlijeda, neslužbeno doznajemo na mjestu napada. Ozlijeđeni je vozilom Hitne pomoći prebačen u KB Mostar, a do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli saznati težinu ozljeda.

Početkom nove sezone Premijer lige BiH Odbor za normalizaciju Nogometnog saveza BiH ukinuo je zabranu organiziranog dolaska gostujućim navijačima koja je bila uvedena uslijed sličnih huliganskih nereda koji su se protekle sezone događali iz vikenda u vikend.

Pitanje koje se samo po sebi postavlja, treba li ponovo uvesti zabranu odlaska gostujućih navijača na utakmice sve dok se zakonski ne uredi ova oblast, ili da čekamo i vidimo koga će zadesiti tragična sudbina Vedrana Puljića ???

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: