Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Maksimalan učinak Italije: Visok poraz reprezentacije BiH na Bilinom polju

Preuzmite sliku

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u Zenici od reprezentacije Italije rezultatom 3:0.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je ugostila Italiju na stadionu Bilino polje u Zenici, u meču koji su mnogi prije kvalifikacija označili kao onaj u kojem bi naš tim mogao sa Italijanima zapravo odlučivati o prvom mjestu u grupi.

No, umjesto borbe za prvo mjesto, naš tim se večeras borio samo za prestiž, jer je nešto prije naše utakmice selekcija Finske pobjedom nad Lihtenštajnom rezultatom 3:0 i teoretski osigurala plasman na Evropsko prvenstvo, a Italija je to napravila i puno ranije.

Stoga je ovaj meč, gledano isključivo sa rezultatskog aspekta, imao mnogo veći značaj za reprezentaciju Italije nego za reprezentaciju BiH, s obzirom na to da je Italija igrala za svoj rekord u uzastopnim pobjedama. A iako je selektor Roberto Mancini iskombinovao svoj tim, Italija je od početka pokazala da će biti vrlo nezgodan protivnik za naš tim.

Ipak, mi smo bolje otvorili meč. Već u prvoj minuti, imali smo veliku šansu, Višća je oteo loptu, ali je prekasno dodao do Džeke i signalizirana je ofsajd pozicija.

Italijani se revanširaju u svom prvom napadu, a udarac Belottija je sjajno izblokiran. Potom je u dva kontranapada našeg tima nedostajalo malo sreće da zaprijetimo golu Italije, a onda je nakon kornera za naš tim u 9. minuti Gianluigi Donnarumma sjajno odbranio udarac glavom Ermina Bičakčića.

U 15. minuti, Insigne je trebao pogoditi našu mrežu nakon sjajne akcije, ali je Zoran Kvržić fenomenalno blokirao njegov udarac. Samo nekoliko minuta kasnije, nakon ubačaja sa lijeve strane Kolašinac pogrešno procjenjuje loptu, ali udarac Bernardeschija odlično brani Šehić. No, bilo je tada vidljivo da naš tim ne može još dugo izdržati bez primljenog gola, a u 21. minuti je naša odbrana kapitulirala. Bernardeschi koji je od početka bio vrlo opasan probija se po lijevoj strani i ubacuje, lopta dolazi do Acerbija, a ovaj driblingom izbacuje Pjanića i pogađa mrežu Šehića.

Postalo je već nakon ovog pogotka vidljivo da će naši defanzivci imati još problema u posjedu lopte i sa brzim napadima Italijana, jer je ofanzivni trio gostiju bio tehnički sjajan, ali i vrlo pokretljiv i opasan.

Naš tim je ipak podigao nivo svoje igre u finišu prvog dijela, a dvije velike šanse je sjajnim intervencijama spriječio golman gostiju Gianluigi Donnarumma. Prvo je odbranio udarac Cimirota nakon dobre akcije, a onda je nevjerovatnim naporom spasio pokušaj večeras vrlo raspoloženog Krunića.

U 37. minuti, sve naše nade je ubio pogodak Lorenza Insignea. Kolašinac se bespotrebno poigravao pred našim golom i izgubio loptu, a ona je brzo došla došla do Insignea, koji iz okreta trese mrežu Šehića.

Bio je to i konačan ishod prvog dijela, koje ipak nije bilo toliko grozno, uzmemo li u obzir da se naš tim nije branio i da je stvorio nekoliko šansi za gol. Stoga se sa optimizmom, barem malim, moglo ući u drugo poluvrijeme.

Nije dugo u drugom dijelu trebalo Italijanima da stignu do još jednog pogotka. Andrea Belotti je u 53. minuti postigao odličan gol iskoristivši izlazak Ibrahima Šehića sa svog gola, ali i komotnu igru naših defanzivaca.

Taj gol je apsolutno dokrajčio utakmicu, koja do kraja nije bila ni najmanje zanimljiva. Naš tim je bio apsolutno bespomoćan, imao je tek na momente prividnu inicijativu, ali konstantno su se u ofanzivi birala jako loša rješenja, pa golu Italije se praktično nije ni moglo zaprijetiti.

Do kraja meča, naš je tim imao nekoliko poluprilika, ali nijedna nije bila preozbiljna, a izmjenama koje je Prosinečki napravio nije se uspjelo napraviti previše razlike. Svakako se ističe povreda Miralema Pjanića, koji je meč završio ranije, a koji, sada je već izvjesno, neće igrati u Lihtenštajnu.

Meč smo okončali na petom mjestu naše grupe, sa samo deset osvojenih bodova i sa gol razlikom 17:17. Za reprezentaciju koja je bila favorit za plasman dalje, sasvim sramotan skor. (Sport1.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,