Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lijepa sutkinja iz Miričine kod Gračanice: “Naslušam se svega, ali puno sam jača od njihovih frustracija”

Preuzmite sliku

Kanita Baraković je mlada, lijepa i uspješna sutkinja koja dolazi iz Miričine kod Gračanice, a koja sudi na utakmicama Prve i Druge lige Tuzlanskog kantona za muškarce.

Ne viđaju se tako često djevojke u sudačkim uniformama na nogometnim terenima u BiH, pa nije baš ni jednostavno “dijeliti pravdu”, naročito ne pripadnicima jačeg pola. No, naša sagovornica je pametna, hrabra i odvažna, svjesna da je najvažnije ostati svoj i istrajati u svojim ciljevima, piše SportSport.ba.

Kanita, koja ima 19 godina, studira Fakulet zdravstvenih nauka, smjer fizioterapija, a suđenjem se bavi već nekoliko godina.

Prije svega, Kanita, možeš li nam ukratko opisati sebe?

“Sebe bih ukratko opisala kao jednu veoma znatiželjnu, opuštenu i društvenu osobu, uvijek spremnu na nove izazove, te kao nezavisnu osobu koja je sebi uvijek na prvom mjestu”.

Rijetkost je da se djevojke odluče na posao sudaca u BiH, naročito kada je nogomet u pitanju. Kako je sve počelo i smatraš li da si napravila dobar potez kada si se otisnula u sudačke vode?

“Činjenica je da je još uvijek rijetkost vidjeti ženu na fudbalskom terenu, a naročito u ulozi sutkinje. Moja fudbalska priča započela je još u ranom djetinjstvu. Kako sam već spomenula, uvijek sam bila znatiželjna osoba koja je tragala za novim avanturama i obavezama, te me tako i fudbal na malim ekranima počeo privlačiti i vremenom se javila želja za ozbiljnim bavljenjem fudbalom. Nažalost, u tom trenutku sam bila uskraćena za tu mogućnost, prije svega zbog nedostupnosti ženskog fudbalskog kluba u mojoj blizini, te iz razloga što sam u to vrijeme paralelno pohađala osnovnu i osnovnu muzičku školu. Iako sam redovno posjećivala brojne stadione na Tuzlanskom kantonu prateći svoj klub Lokomotivu iz Miričine, željela sam da moja uloga u svijetu fudbala ipak bude ozbiljnija. Tako sam se odlučila da postanem fudbalski sudija, i uz pomoć i upute rođaka Amara koji je također sudija, to sam i uspjela. Sada sam sutkinja 1. i 2. lige Tuzlanskog kantona u muškom fudbalu. Smatram da je dobra stvar što sam krenula ovim putem iz razloga što sam ispunila svoj san i uz pomoć karaktera ovog posla izgradila sebe kao ličnost, te stekla brojna nova prijateljstva i poznanstva”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli KANITA BARAKOVIĆ (@kaniiita_b)

Koliko već sudiš i da li postoji neka posebna utakmica koju pamtiš, te da li misliš da žene zaslužuju da češće sude i da budu na terenima, pa i u premijerligaškim utakmicama po uzoru na Englesku, Njemačku i druge zapadnoevropske zemlje?

“U ulozi sudije sam već nepune tri godine. Moja prva utakmica bila je 15. aprila 2018. godine i ona je zasigurno jedna od onih koje ću pamtiti do kraja života. Pored nje, izrazito mi je draga utakmica koja se odigrala u novembru proše godine, gdje sam u ulozi glavnog sudije položila kontrolu te stekla zvanje kantonalnog sudije. Po pitanju prisutnosti žena na fudbalskim terenima, smatram da definitivno zaslužujemo više prostora i pažnje, te da je vrijeme da muškarci prestanu posmatrati žene u fudbalu ali i u sportu generalno isključivo kao objekte”.

Da li se ponekada bojiš izazova koji sa sobom nosi ovaj posao?

“Koliko god ja zaista voljela ovaj posao, svjesna sam i izazova koje on nosi sa sobom. Bojati se ih, ipak, ne smijem. Da biste kao žena uspjeli u svijetu sporta koji je okarakterizovan kao muški, potrebni su vam čvrst stav, karakter i disciplina, te jedna doza otresitosti i strogoće. Ako igrači primijete bojaznost u vama, to će preokrenuti u svoju korist”.

Postoje li i neke ružne stvari, da li si ponekad bila vrijeđana s tribina i slično?

“Iako se trudim da pamtim samo pozitivna dešavanja na utakmicama, nerijetko se dešavaju i ružne scene i žrtva sam neumijesnih komentara raznih lica i sa samog terena ali i sa tribina. Od klasičnog nabacivanja do zaista ružnih riječi i psovki, neminovno je da se naslušam svega. U početku mi je bilo teško to prihvatiti i često sam razmišljala čak i o napuštanju ovog posla. Međutim, shvatila sam da odustati može svako i da sam puno jača od njihovih frustracija koje pokušavaju izliječiti na takav način. Najbolji način jeste jednostavno zanemariti takve ljude i komentare i ne davati im preveliki značaj”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli KANITA BARAKOVIĆ (@kaniiita_b)

Imaš li uzora u svijetu sudaca i sutkinja ili generalno u svijetu sporta?

“Svaka žena u sportu je moj uzor i ponosna sam na svaku od njih. Veliki je izazov boriti se sa stereotipima i težiti ka ravnopravnosti u svijetu u kojem to drugi pol možda čak i nikada neće prihvatiti. Ipak, izdvojila bih njemačku sutkinju Bibianu Steinhaus koja svoj posao radi fenomenalno i željela bih u tom segmentu ići njenim koracima”.

Postoji li nešto što posebno želiš ostvariti u karijeri?

“Što se tiče mojih ciljeva i ostvarenja u ovom poslu, zasigurno mi je želja doći do nekog velikog ranga takmičenja i suditi utakmice visokog nivoa. Pored toga, želim svojim primjerom da potaknem i ostale djevojke i djevojčice, koje možda ne posjeduju hrabrost ili se boje reakcija okoline, na bavljenje fudbalom ili bilo kojim drugim sportom”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli KANITA BARAKOVIĆ (@kaniiita_b)

Koliko pratiš sport u BiH? Imaš li svoje favorite među našim sportistima i klubovima i šta je po tebi razlog što smo miljama daleko od drugih evropskih zemalja u većini sportova?

“Sport u BiH pratim redovno, prvenstveno fudbal, a naravno i ostale sportove. U našoj državi ima mnogo uspješnih sportistkinja, sportista i sportskih klubova, ali ne bih ovom prilikom nikoga izdvajala. Razloga što smo daleko od ostatka Evrope u sportu, po meni, ima mnogo. Tu bih prije svega navela miješanje politike i religije u sport, zatim nepravilan izbor rukovodstva u reprezentacijama, klubovima i savezima, manjak finansijskih sredstava u sportu a naročito u ženskom sportu, nedovoljno edukovanje sportskog kadra i zanemarivanje sportova koji nisu medijski i finansijski pogodni”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli KANITA BARAKOVIĆ (@kaniiita_b)

S obzirom na to da si jako lijepa i simpatična te atraktivna djevojka, da li primjećuješ ponekad da te drugi muškarci posmatraju, da li postoje “nabacivanja”?

“Takvih stvari bude često na utakmicama, iako mi to nije drago. Želja mi je da me ljudi posmatraju isključivo kao osobu koja radi posao koji voli. Zato je u ovom slučaju veoma bitna profesionalnost i odvajanje privatnog života od „poslovnog“”, navela je Kanita u razgovoru za SportSport.ba.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli KANITA BARAKOVIĆ (@kaniiita_b)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje