Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Liga prvaka: Real za historiju, Juventus za trostruku krunu

Preuzmite sliku

Finale nogometne Lige prvaka igra se večeras između Juventusa i Real Madrida u Cardiffu.

Dva evropska giganta odigrat će posljednji ‘ples’ ovogodišnjeg najelitnijeg takmičenja, a ‘kraljevski’ klub pobjedom bio bi prvi koji je odbranio naslov Lige prvaka u ovom formatu, dok ‘stara dama’ vreba treći, prestižni pehar.

Posljednje finale dva tima su igrala 1998. godine u Amsterdamu a Real je bio bolji golom Predraga Mijatovića.

Juventus je u sjajnoj formi, predvođen strategom Massimilianom Allegrijem, koji je napravio kompaktnu ekipu na čelu s veteranom na golu Gianluigijem Buffonom, te čvrstom odbranom, famozni ‘BBC’- Bonucci, Barzagli, Chiellini i ubitačnim napadom u vidu Dybale i Higuaina, te neumornim hrvatskim reprezentativcem Mariom Mandžukićem.

Bitna karika u postavi Allegrija će biti i bh. nogometaš Miralem Pjanić, koji će predstavljati BiH u finalu Lige prvaka i dirigovati igru ‘crno-bijelih’ na sredini terena.

‘Stara dama’ je ove sezone već osvojila dva trofeja – prvenstvo i kup, a ima priliku postati tek drugi talijanski klub s ‘trostrukom krunom’. To je uspjelo jedino Interu u sezoni 2009./10.

S druge strane, Real, koji ima impresivan učinak u finalnim mečevima, trenutno je vjerovatno individualno kvalitetnija ekipa, predvođena Cristianom Ronaldom, Baleom, Iscom i Modrićem te trenerom koji je igrao za oba tima Zinedine Zidaneom.

Mijatović, koji je bio strijelac protiv Juventusa i presudio ‘staroj dami’ 98', smatra da je torinski gubitnički u Ligi prvaka.

– Real Madrid ne gubi u finalima u prednosti su jer ima bolju i kompletniju momčad – smatra Mijatović.

Finale će biti odigrano pod zatvorenim krovom i velikim brojem sigurnosnih snaga zbog bojazni od terorističkih napada.

Mogući sastavi:

Juventus (3-4-3): Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Dani Alves, Pjanić, Khedira, Alex Sandro, Dybala, Higuain, Mandžukić

Real Madrid (4-3-3): Navas, Danilo, Varane, Ramos, Marcelo, Kroos, Casemiro, Modrić, Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo

Utakmica počinje u 20.45 sati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,