Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Liga prvaka neće biti više ista: UEFA ozvaničila pet glavnih promjena

Preuzmite sliku

Krovna kuća evropskog fudbala UEFA je saopćila pet glavnih promjena koje će biti uvedene u evropski fudbal od sljedeće sezone.

Promjene koje je UEFA saopćila nedavno sada su postale zvanične i možemo slobodno reći da nakon ovoga Liga prvaka više neće biti ista.

Od sljedeće sezone biće uvedena četvrta izmjena u nokaut fazi, ali samo u produžecima. Ova promjena neće se odraziti na ostale tri izmjene.

U finalu, 23 igrača će biti uključena na spisak fudbalera za razliku od 18 u svim ostalim utakmicama. Ovo će omogućiti trenerima da imaju po 12 izmjena na klupi za razliku od dosadašnjih sedam što će omogućiti trenerima veću fleksibilnost u najvažnijoj utakmici sezone.

Treća promjena se ogleda u tome da Play off, grupna faza, šesnaestina finala, četvrtfinale, polufinale i finale će se igrati u 21 sati, a tokom grupne faze, dvije utakmice u utorak i dvije utakmice u srijedu će početi u 18:55 sati. Sve utakmice posljednjeg kola će biti igrane u isto vrijeme, a jedina iznimka ovog pravila može biti donešena od strane UEFA-e.

Također, nakon grupne faze Lige prvaka i Evropske lige, klub će moći registrovati po tri nova igrača bez ikakvih ograničenja.

Posljednja i ujedno peta promjena je ta da 26 klubova, uključujući i osvajače Lige prvaka i Evropske lige, će ostvariti direktan plasman u grupnu fazu Lige prvaka, a još šest putnika će biti poznato kroz kvalifikacije. Svaki klub koji bude eliminisan u kvalifikacijama za Ligu prvaka će nastaviti takmičenje u Evropskoj ligi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,