Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Legendarni Adriano iznenadio medije: Sa 35 godina vraća se profesionalnom fudbalu?

Preuzmite sliku

Legendarni brazilski napadač Adriano Leite Ribeiro (35) po treći put se pokušava vratiti fudbalu.

Kontroverzni napadač čiju su karijeru obilježili brojni ispadi izvan terena, alkohol, depresije i druženje s kriminalcima, planira se u januaru iduće godine vratiti na teren. Vratio se treninzima i nada se kako će se u idućim mjesecima dohvatiti formu.

“Ne znam hoću li uspjeti, ali pokušat ću. Ne želim se vezati niti za jedan klub. Prvo želim vidjeti mogu li se uopće vratiti”, kazao je Adriano.

Već se dvaput pokušao vratiti nogometu, ali nije uspio. Nogomet je napustio 2012. i nakon dvogodišnje pauze potpisao je ugovor za Atletico Paranaense, ali odigrao je samo jednu utakmicu i potom pauzirao još dvije godine. U januaru 2016. je potpisao ugovor za Miami United, ali nije odigrao niti jednu službenu utakmicu za taj klub.

“Nadam se kako će ovoga puta uspjeti. Naporno radim i spreman se za novi projekt. Nisam završio karijeru na način na koji sam želio. Zbog toga zaslužujem još jedan pokušaj. Želim to učiniti za sebe. Želim vidjeti dokle sežu moje granice”, dodao je.

Karijeru je započeo u Flamengu, a s 19 godine je preselio u Inter za 14 miliona eura. ‘Nerazzuri’ su ga posudili Fiorentini, a 2002. preselio je u Parmu gdje se zadržao dvije godine.

Inter ga je vratio u januaru 2004. za 24 miliona eura. U dresu milanskog kluba igrao je najbolji nogomet. U prve dvije sezone zabio je 47 golova i dobio nadimak “L`Imperatore”.

Međutim, sve je više ‘briljirao’ i izvan terena zbog čega je ostao bez mjesta u brazilskoj reprezentaciji i klubu. Uslijedila je posudba u Sao Paulo, te kratke ‘avanture’ u Flamengu, Romi i Corinthiansu.

Za reprezentaciju Brazila postigao je 29 golova u 50 nastupa osvojivši Copa America 2004. godine.

Brojni stručnjaci smatraju ga najvećom nogometnom enigmom 21. stoljeća. Bio je vrhunski napadač, nevjerovatno talentovan i opasan pred golom. Trebao je biti Ronaldov nasljednik. Međutim, očajne radne navike i brojni skandali uništili su mu karijeru.

“U njegovo doba Inter je bio poput reprezentacije svijeta. Svakoga dana 18 prvaka se borilo za mjesto u momčadi, a Adriano je mislio kako je njegova pozicija sigurna. On je sjajan, ali je brzo ostao bez volje i motiva,” smatraju brazilski novinari. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,