Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kvalifikacije za EURO: BiH u drugom šeširu, poznata većina mogućih protivnika

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina je u petak pobijedila Crnu Goru u Zenici sa 1:0 i kolo prije kraja osvojila prvo mjesto u grupi 3 UEFA B Lige Nacija.

Zmajevi su tom pobjedom osigurali nastup u UEFA A Ligi Nacija, izborili baraž za EURO, ali su i obezbijedili drugi šešir uoči žrijeba kvalifikacionih grupa za EURO koje se igra 2024. godine u Njemačkoj.

S obzirom da se u Ligi Nacija igra još jedno kolo, tek će se u utorak znati tačan raspored selekcija u šeširima.

Osim Zmajeva, trenutno u drugom šeširu su sigurno selekcije Engleske, Izraela i Velsa te izabranici Ivajla Peteva protiv ovih reprezentacija neće biti u istoj grupi.

Prvi šešir su osigurale Belgija, Hrvatska, Danska, Mađarska, Italija, Nizozemska, Portugal i Španija, dok su u trećem šeširu Armenija, R. Irska, Slovenija, Rumunija i Švedska.

U četvrtom šeširu se nalaze Grčka, Turska, Gruzija, Kazahstan i Luksemburg, a u petom su Bjelorusija, Estonija, Gibraltar, Latvija, Litvanija, Malta i Moldavija.

Posljednji šešir za sada čine Andora, Lihtenštajn i San Marino.

Inače, žrijeb kvalifikacionih grupa će biti obavljen 9. oktobra u 12,00 sati, a u bubnju će se naći 53 selekcije.

Bit će formirano deset grupa – sedam po pet reprezentacija te tri u kojima će biti šest selekcija. Po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe plasirat će se na EURO.

Utakmice kvalifikacija za EURO igraju se od marta do novembra 2023. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,