Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kuvajtski šeik radi optužbi za mito i korupciju se povukao iz fudbala, podnio ostavku u FIFA-i

Preuzmite sliku

Radi optužbi za mito i korupciju član kuvajtske kraljevske porodice Sheikh Ahmad Al Fahad Al Sabah podnio je ostavku na funkcije u Svjetskoj fudbalskoj organizaciji (FIFA) i Azijskoj fudbalskoj konfederaciji (AFC).

Iako je negirao sve optužbe koje mu se u izvještajima međunarodnih medija stavljaju na teret, Sheikh Al Sabah je kazao da je razmotrio situaciju i odlučio da je za njega i za svijet fudbala najbolje da se povuče dok se ne dokaže njegova nevinost.

Al Sabah je podnio ostavke na pozicijama člana Izvršnog vijeća FIFA-e i Izvršnog vijeća AFC-a.

On je ujedno i predsjednik Azijskog olimpijskog komiteta (OCA) i član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).
Naredne sedmice će u Bahreinu biti držan Kongres FIFA-e, a Al Sabah je saopćio da se neće kandidirati za člana u Izvršnom vijeću.

Predsjednik Fudbalskog saveza i visoki funkcioner FIFA-e nedavno je u SAD-u priznao da je bio umiješan u skandal mita i korupcije u Svjetskoj kući fudbala i za to je dobio tromjesečnu suspenziju iz profesionalnog fudbala.

Upravo se kuvajtski šeik Al Sabah dovodi u vezu sa Liuom. Iako se u dosjeu Liua ne pominje ime Al Sabaha, ipak se navodi kako je Liu bio u kontaktu s “zvaničnikom FIFA-e koji je ujedno zvaničnik OCA i Fudbalskog saveza Kuvajta“. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje