Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kosovo primljeno u UEFA-u

Preuzmite sliku

Kosovo je primljeno u UEFA-u prostom većinom od tačno 28 glasova i postala je 55. članica evropske kuće nogometa iako prije toga nije promijenjen statut.

Kosovo je na Kongresu u Budimpešti imalo namjeru da promeni statut po kojem član organizacije može da bude zemlja čiju nezavisnost priznaju Ujedinjene nacije, ali u prijedlogu novog imali su namjeru da se to promijeni formulacijom “većina međunarodne zajednice u Evropi“.

Od 54 članice UEFA-e za izmjenu Statuta glasale su 33 članica, što je za tri manje od potrebne dvotrećinske većine ili 36 glasova. Izmjena statuta otvorila bi put za glasanje za prijem Fudbalskog saveza Kosova, kao 55. člana UEFA-e, a za to je potrebna prosta većina ili 28 glasova.

Švicarska delegacija je tražila tajno glasanje po pitanju promjene statuta i taj zahtjev je usvojen.

Vršilac dužnosti predsjednika Evropske fudbalske unije Španac Anhel Viljar rekao je da je pitanje prijema Kosova u članstvo te organizacije veoma osjetljivo i najavio mogućnost “političkih posljedica“.

Zahtjev Kosova za prijem je obrazlagao Fadilj Vokri, koji je rekao da se on suštinski svodi na to “da li će neko deci omogućiti ili zabraniti da igraju fudbal“. (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,