Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ko će osvojiti trostruku krunu: Messi će pokušat da postane prvi igrač koji je postigao golove u tri finalne utakmice Lige prvaka

Preuzmite sliku

Fudbaleri Juventusa i Barcelone, poslije dominacije koju su prikazali u domaćim prvenstvima, sutra će pokušati da osvoje svoj treći trofej u sezoni i to najvažniji – Ligu prvaka.

Juventus i Barcelona osvojili su “duple krune” u italijanskom i španskom prvenstvu i pokušat će da osvoje i treći ovosezonski trofej.

Finalna utakmica Lige prvaka na programu je sutra od 20.45 u Berlinu, na Olimpijskom stadionu. To će biti prvi put da se finale najelitnijeg evropskog takmičenja igra u junu.

Juventus igra u prvom finalu poslije 12 godina i pokušat će da osvoji treću titulu evropskog prvaka, a Barcelona želi osvoji petu titulu, četvrtu u posljednjoj deceniji. Obje ekipe igrale su po osam puta u finalu.

Do sada je samo sedam klubova osvojilo “trostruku krunu”, Celtic (1967), Ajax (1972), PSV Eindhoven (1988), Manchester United (1999), Inter (2010) i Bayern München (2013), a Barcelona će pokušati da postane prvi tim kome je to pošlo za rukom dva puta, poslije 2009. godine. Trener španskog prvaka Luis Enrique pokušat će da ponovi rezultat Pepa Guardiole iz 2009. godine.

Svi smo uzbuđeni kada razmišljamo o trostrukoj kruni. To se dešava jednom u klupskoj historiji i teško je ostvariti. Zabrinut sam zbog kvaliteta Juventusa. Imaju kvalitetne igrače i nadam se da Andrea Pirlo neće prikazati dobru partiju, pošto svi znamo šta on može da uradi. Imaju dobre defanzivce, Alvaro Morata ima ”nos” za gol, a Carlos Tevez garantuje kvalitet ekipe”, rekao je Enrique.

Barcelona se najviše oslanja na svoj napadački trio, Lionel Messi, Luis Suarez i Neymar, koji su ove sezone zajedno postigli 120 golova.

Odbrana Juventusa pokušat će da ih zaustavi, iako za crno-bijele neće igrati Giorgi Chiellini zbog povrede lista lijeve noge.

Fudbaler Barcelone Lionel Messi pokušat će da postane prvi igrač koji je postigao golove u tri finalne utakmice Lige prvaka, poslije 2009. i 2011. godine. On je ove sezone postigao 58 golova – 43 u Primeri, 10 u Ligi prvaka i pet u Kupu kralja.

Ekipa Massimiliano Allegrija je neporažena u posljednjih devet utakmica u svim takmičenjima, a u pet mečeva nije primila gol.

Pirlo i Buffon su do sada već osvojili jedan trofej na Olimpijskom stadionu u Berlinu – Svjetsko prvenstvo sa reprezentacijom Italije 2006. godine, kada su “Azzuri” poslije penala u finalu pobijedili Francusku sa 5:3. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,