Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kina do 2025. planira otvoriti 50.000 fudbalskih akademija

Preuzmite sliku

Kako bi ostvarila zapažene rezultate u fudbalu i ostvarila cilj da izraste u fudbalsku velesilu, Kina planira da do 2025. godine poveća broj fudbalskih akademija na 50.000, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema ranijim najavama, broj specijalnih fudbalskih akademija do 2020. godine je trebao da se poveća na oko 20.000.

Kako prenose kineski mediji, potpredsjednik Fudbalskog saveza Wang Dengfeng izjavio je da će svaka škola prosječno moći trenirati 1.000 mladih igrača i tako ostvariti ranije najavljeni plan koji predviđa da u narednoj deceniji čak 50 miliona dječaka počne da se bavi fudbalom.

“Ovo je solidan način da odaberemo fudbalske talente za našu budućnost. Poboljšanje kineskog fudbala nije više samo san”, rekao je Wang.

Kineska fudbalska reprezentacija se samo jednom plasirala na Svjetsko prvenstvo, a predsjednik te zemlje Xi Jinping fudbal je kao prioritet stavio visoko na ljestvici ne sportskih, nego nacionalnih interesa. Zacrtani ciljevi su da se zemlja ponovo plasira na elitno svjetsko takmičenje i osvoji prvenstvo do 2050. godine.

Kako bi se došlo do cilja, Kina je prošle godine angažovala proslavljenog italijanskog trenera Marcella Lippija za trenera nacionalnog tima. Vlada je također, naložila da se u narednih nekoliko godina u službu stavi oko 70.000 terena za trening.

Kineski klubovi su prošle godine angažovali nekoliko fudbalskih zvijezda poput Alexa Teixeire i Jacksona Martineza i iznenadili svijet ogromnim iznosima koje su platili za te igrače, što je izazvalo zabrinutost da time zanemaruju domaće talente.

Kao odgovor tome, Fudbalski savez Kine je prošlog mjeseca najavio niz mjera kako bi se zaustavilo “iracionalno” trošenje novca. Donio je odluku da se smanji broj stranih igrača koji mogu igrati u kineskim klubovima sa četiri na tri i zatražio da svaki tim u svojoj prvoj postavi mora uključiti najmanje dva kineska igrača mlađa od 23 godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,