Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kandidatura SAD-a, Kanade i Meksika u prednosti nad Marokom za organizaciju SP 2026.

Preuzmite sliku

Šanse Sjedinjenih Američkih Država, Meksika i Kanade sa zajedničkom kandidaturom za organizaciju Svjetskog prvenstva 2026. godine porasle su nakon FIFA-inog izvještaja u kojem su ponudu Maroka ocijenili inferiornom.

Prema ocjeni objavljenoj u petak, Maroko je dobio samo 2,7 od 5,0 maksimalnih bodova, dok je trojka susjednih država osvojila 4,0.

“Kandidatura Maroka 2026. i United 2026. predstavlja dva gotova suprotna kraja spektra kada su u pitanju njihove ponude. Količina nove infrastrukture u Maroko 2026. kandidaturi je zaista pretjerana”, rekli su iz FIFA-e.

Međunarodna nogometna federacija mora odobriti dvije ponude do 10. juna, a onda će se članovi Vijeća tri dana kasnije sastati u Moskvi i glasati o konačnoj, pobjedničkoj kandidaturi.

Marokova blizina Evropi bila je jedna od najatraktivnijih obilježja u borbi za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2026. godine, ali lokacija možda neće biti dovoljna za uvjeravanje 207 članova FIFA-e.

U poređenju s Američkim skupim stadionima, prijevoznim rješenjima i atraktivnim turističkim destinacijama, mala afrička država teško može biti dovoljna da ugosti 48 reprezentacija koje će se takmičiti na mađunarodnom takmičenju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,