Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako su Srbin i Bosanac promijenili historiju Real Madrida

Preuzmite sliku

Kroz svlačionicu najtrofejnijeg svjetskog fudbalskog kluba prošli su neki od najvećih igrača ikada.

Real Madrid je nešto posebno reći će svi koji su imali čast nositi dres ovog kluba. Tamo idu najbolji, tamo idu oni koji su toliko dobri da ih niti jedan drugi klub ne može priuštiti.

Ali tu i tamo ipak se dogodi poneka pogreška u procjeni. Španski mediji često prostor poklanjaju raznim listama – najboljih, najisplativijih, najzanimljivijih, ali i najgorih igrača koji su nosili dresove tamošnjih klubova.

Zanimljivo, na svim tim listama uvijek će se pronaći po jedno mjesto za jednog Bosanca i jednog Srbina. Pretpostavljate, riječ je o Elviru Baljiću i Perici Ognjenoviću. Nažalost, njihova su mjesta na listama onih loših, premda možda i ne zaslužuju takav rejting.

Kroz slavnu historiju velikog madridskog kluba upravo će se ova dva fudbalera uvijek naći na pozicijama na koje i nisu baš ponosni. Plaćeni su za svoje doba – mnogo, ali nikada nisu pokazali kvalitet zbog kojeg su dovedeni.

Baljić je stigao iz Fenerbahcea za čak 24 miliona eura dok je Ognjenović Zvezdi plaćen oko 2.5 miliona eura ili pet miliona tadašnjih njemačkih maraka. Baljić je odigrao 11 utakmica postigavši jedan gol dok se srpski igrač za devet nastupa nijednom nije upisao u strijelce.

Zanimljivo, oba fudbalera su nakon odlaska iz Madrida izgubili ”nešto” od magije koju su imali (kako bi inače i stigli do Reala) pa su do kraja karijere mnogo mijenjali klubove i uglavnom igrali daleko ispod očekivanja.

Ali i pored svega, imaju svoje mjesto u historiji Reala. Može se čak reći i da su je promijenili. Jer, koliko igrača s ovih prostora je uspjelo doći do najvišeg nivoa? Oni su se barem ”upisali”. I zbog toga zaslužuju najveće poštovanje. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje