Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Južnoamerička fudbalska konfederacija odbacila FIFA-in prijedlog igranja SP svake dvije godine

Preuzmite sliku

Južnoamerička fudbalska konfederacija (CONMEBOL) odbacila je prijedlog Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) da se Svjetsko prvenstvo održava svake dvije godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Čelnici deset članica CONMEBOL-a sastali su se u Paragvaju, gdje su jasno dali do znanja da nema razloga, koristi ili opravdanja za promjenu u načinu održavanja Mundijala.

Prijedlog o kojem je riječ okreće leđa skoro stogodišnjoj svjetskoj fudbalskoj tradiciji, zanemarujući historiju jednog od najvažnijih sportskih događaja na planeti“, navodi se u saopćenju CONMEBOL-a.

CONMEBOL je dalje poručio kako podržava Svjetsko prvenstvo koje je trenutno na snazi, uključujući njegove termine održavanja i sistem kvalifikacija. Dodali su da se aktuelni format pokazao kao uspješan, zasnovan na sportskoj izvrsnosti i koji nagrađuje trud, talenat i planirani rad.

FIFA-ina svjetska prvenstva se održavaju svake četiri godine još od samog početka 1930. godine. Samo su 1942. i 1946. godine otkazana zbog Drugog svjetskog rata. Sljedeće Svjetsko prvenstvo igra se 2022. godine u Kataru. Prethodno Svjetsko prvenstvo, koje je osvojila Francuska, održano je u Rusiji 2018. godine.

Brazil je najuspješniji nacionalni tim sa pet osvojenih titula svjetskog prvaka i to na mundijalima 1958, 1962, 1970, 1994. i 2002. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje