Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jedanaest najbitnijih stvari koje morate znati o utakmici BiH–Grčka

Preuzmite sliku

Do utakmice sa reprezentacijom Grčke ostalo je još nekoliko sati, a kako bi što spremnije dočekali utakmicu, donosimo vam neke od najbitnijih činjenica koje morate znati pred ovaj značajan susret.

1. Bod razlike na tabeli

Poslije pet odigranih kola u grupi “H” Grčka ima bod više od BiH. Grci su na učinku od 11 bodova, dok naša selekcija ima 10. Interesantno je da je naš večerašnji protivnik jedini bez poraza u dosadašnjem dijelu kvalifikacija.

2. BiH bez pet, Grčka bez četiri igrača

Obje selekcije večeras će zbog suspenzija i povreda biti oslabljene neigranjem nekoliko igrača. Tako će našem timu faliti suspendovani Sead Kolašinac, te povrijeđeni Danijel Milićević, Daniel Pavlović, Avdija Vršajević i Rade Krunić.

Gosti iz Grčke pak neće moći računati na suspendovane Giorgosa Tzavellasa, Kyriakosa Papadopoulosa, Andreasa Samarisa i Panagiotisa Tachtsidisa.

3. Pet debitanata u grčkoj selekciji

Grčki selektor, Michael Skibbe za susret protiv BiH pozvao je osam novih imena u odnosu na duel s Belgijom.

Od njih osam, petorica su debitanti. Riječ je o Andreasu Gianniotisu, Panagiotisu Retsosu, Charalambosu Lykogiannisu, Dimitrisu Kourbelisu i Anastasiosu Donisu.

 

4. BiH za 11 mjesta bolje plasirana od Grčke

Na novoj FIFA-inoj rang listi, objavljenoj početkom ovog mjeseca, BiH zauzima 29. mjesto s 835 bodova.

To je za 11 pozicija bolje od Grčke, koja je 40. s 726 bodova.

5. Međusobni dueli na strani Grčke

BiH i Grčka do sada su odigrali osam mečeva, a uspješniji su Grci, koji su slavili četiri pobjede. Naš tim je upisao svega jednu pobjedu, dok su tri meča završena neriješeno.

Ipak, treba reći kako su Grci na posljednjem gostovanju u Zenici pretrpjeli i jedini poraz, primivši uz to i tri pogotka.

6. Naš tim efikasniji

Iako Grci imaju bodovnu prednost, naša selekcija je efikasnija. U dosadašnjem dijelu kvalifikacija izabranici Mehmeda Baždarevića dali su 13 pogodaka, dok je Skibbeova momčad zabila tri manje.

Primili smo pak dva više od grčke selekcije.

7. Vrijednost blago na našoj strani

Prema Transfermarktu, vrijednost našeg tima procjenjuje se na 130 miliona eura.

Grčki tim pak vrijedi 114.20 miliona eura, s tim da tu nisu uračunati suspendovani igrači, koji su neizostavni dio momčadi. Najskuplji igrač u našoj selekciji je Miralem Pjanić s vrijednošću od 40 milona eura, dok je kod Grka to Kostas Manolas, koji košta 30 miliona eura.

8. Pravdu dijeli Rizzoli

Večerašnji meč sudit će talijanski arbitar Nicola Rizzoli, koji važi za jednog od najboljih svjetskih sudija. Asistenti će mu biti sunarodnjaci Riccardo Di Fiore i Lorenzo Manganellim, dok je četvrti sudija Marco Guida.

Rizzoli nam je u prošlosti sudio tri meča, od kojih smo dva izgubili.

9. Susret prenosi 17 TV stanica

Za duel BiH i Grčke vlada veliko interesovanje medija.

Tako će utakmicu pratiti i izvještavati više od 150 novinara, fotoreportera i snimatelja, a njih će tehnički opsluživati još pedesetak službenih osoba i tehničara, plus televizijska tehnička ekipa koja će vršiti direktan prijenos utakmice. U BiH gledaoci će utakmicu moći pratiti na BHT1.

10. Pjanić spreman za meč

Miralem Pjanić je na pripreme došao s povredom koljena, koju je zaradio u finalnom duelu Lige šampiona protiv Real Madrida.

Iako se njegov nastup dovodio u pitanje, nakon detaljnih pregleda i obavljenih testiranja, ustanovljeno je kako će veznjak Juventusa moći nastupiti u večerašnjem meču, što je potvrdio i selektor našeg tima na sinoćnjoj konferenciji za medije.

“Miralem je jako dobro radio, pravili smo i rezervni plan, ali mislim da će biti spreman za 90 minuta”, jasan je bio Baždarević.

11. Utakmica visokog rizika

S obzirom na incidente u minulom duelu, večerašnja utakmica između BiH i Grčke okarakterisana je utakmicom visokog rizika.

Zbog toga će meč osiguravati veliki broj policajaca, koji već nekoliko dana preduzimaju sve potrebne mjere da bi se navedena utakmica održala u sigurnim uvjetima i spriječilo bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti građana i gostiju.

To najbolje pokazuje i dolazak grčke delegacije, koja je uz veliku policijsku pratnju s dugim cijevima ispraćena do hotela. Utakmici će prisustvovati i 60 grčkih navijača. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,