Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jedan od najboljih igrača koje je Juventus imao: Evo čime se danas bavi David Trezeguet

Preuzmite sliku

Zvali su ga Ponos Normandije, Kobra, Re David, mada je najpoznatiji pod nadimkom Trezegol. Na posljednjui asocijaciju ljubiteljima fudbala je jasno da se radi o Davidu Trezeguetu, legendarnom napadaču francuske reprezentacije i najboljim strancem koji je nosio dres italijanskog Juventusa.

Iako je rođen u Rouenu, Normandija u Francuskoj – Trezeguet je prve fudbalske korake napravio u Argentini. Oba roditelja su mu iz Argentine, pa je tako igrom sudbine i geografije karijeru počeo u Platenseu. Član omladinskog pogona ove ekipe bio je od 1985. do 1994. godine, a dovoljno mu je bilo samo pet utakmica da bi svoju karijeru i život prebacio u svoju rodnu zemlju.

Odbio ga je PSG, ali njegov talenat i stas nije prošao nezapaženo kod Jeana Tigane, koji ga je prijavio u Monaco. Sa ovim timom osvojio je francusko prvenstvo dva puta, proglašen je i najboljim mladim igračem – a u dresu ovog tima postao je i vlasnik rekorda za najsnažniji udarac koji je završio golom u Ligi prvaka. U četvrtfinalu protvi Manchester Uniteda šutnuo je loptu koja je dosegla brzinu od 157.3 kilometra na sat.

Reklo bi se sasvim dovoljno da ga primijeti veliki Juventus gdje je Trezeguet stekao status velike svjetske zvijezde i jednog od najboljih napadača svoje generacije. Iako je pod vodstvom Carla Ancelottija bio rezervni napadač, koji bi povremeno zamijenio Filippa Inzaghija ili Alessandra Del Piera, to se promijenilo kada ja na klupu stigao Marcello Lippi.

Cijelih 10 godina je proveo u Torinu, sve najbolje fudbalske godine je dao tom timu – postao je najbolji stranac koji je igrao za ovaj tim, odnosno najbolji golgeter od svih stranaca koji su igrali za ovaj veliki, najveći italijanski tim.

U crno-bijelom dresu upisao je 245 nastupa i postigao 171 gol, dok je za nacionalni tim odigrao 71 meč i postigao 34 gola.

  • Kada je otišao u španski Hercules bilo je svima jasno da je njegova karijera na zalasku, što je dokazao selidbama i u Baniyas, River Plate, Newell's Old Boyse i na koncu Pune City u Indiji, gdje je bio jedna od najvećih zvijezda – ali i igrač koji je dao mnogo doprinosa za popularizaciju fubdala u toj zemlji.

    Kada se 2014. godine oprostio od aktivnog igranja fudbala – Trezeguet je vratio “tamo gdje mu je i mjesto”. U Juventus. Od 2015. godine dio je ekipe koja ima velika zvučna imena u štabu, brojne bivše zvijezde ove ekipe. Trezeguet radi kao klupski predstavnik u ekipi gdje mu društvo prave i Igor Tudor, Claudio Filippi, Roberto Baronio, Antonio Gagliardi, Paolo Bertelli, Matteo Fabris, Pavel Nedved, Ginaluca Pessotto uz naravno Andreu Pirla koji je preuzeo funkciju šefa stručnog štaba Juventusa.

    Kao igrač osvojio je Division 1 i trofej šampiona u Francuskoj, Seriju A, Seriju B u Italiji, kao i Superkup te zemlje. Primeru B Nacional u Argentini, Svjetsko prvenstvo sa Francuskom 1998. godine, Evropsko prvenstvo 2000. Godine 2017. uvršten je u najbolju postavu Juventusa svih vremena.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,