Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Je li ovo njegov kraj? Evo kako je Posebni postao Prosječni

Preuzmite sliku

Nekoliko je razloga zbog kojih Mourinhu prijeti ispadanje iz skupine elitnih trenera.

Jose Mourinho je jedan od trenera koji su obilježili nogometni 21. vijek. Njegov izlazak na veliku scenu se dogodio između 2002. i 2004. kada je na čelu Porta osvojio najprije Kup Uefa, a zatim i Ligu prvaka. Nakon tog uspjeha je u sljedećih desetak godina dobio priliku voditi Chelsea, Inter i Real osvojivši pritom cijeli “kamion” trofeja, uključujući još jednu Ligu prvaka s Interom.

Kontroverzan je od samih početaka karijere zbog neobičnog odnosa s medijima, igranja psiholoških igrica i makijavelističkog nogometa u kojemu cilj opravdava sredstvo. Karizmatični je Portugalac zbog svega toga dobio nadimak Special One (Posebni).

Kriza koja traje već drugu godinu

U karijeri je stvorio veliki broj kritičara, pogotovo među “romantičarima” poput Johana Cruyffa, ali svi su oni morali priznati da se radi o vrlo uspješnom treneru – barem do ove sezone. Doveden je kao trener koji će Manchester United napokon vratiti na staze stare slave nakon neuspješnih trenerskih eksperimenata s Moyesom i Van Gaalom, ali nakon 14 kola on ima lošiji rezultat od njih i najgori u zadnjih 27 godina.

  • Njegova loša forma traje još od prošle sezone kada je branio naslov s Chelseajem. U posljednjih 30 premierligaških utakmica Mourinho je uzeo samo 36 bodova s prosjekom pobjeda od tek 30 posto. Za usporedbu, u prvih 196 utakmica u Engleskoj pobijedio je u njih čak 136 što je visokih 69 posto.

    Na glasu je kao veliki psiholog, ali prošle je sezone prvi puta u karijeri njegova ekipa izgledala kao razbijena vojska. Potvrđuju to izjave glavnog igrača Edena Hazarda i stopera Garyja Cahilla koji su kritizirali Mourinha, a pohvalili njegova nasljednika Antonija Contea, koji je preporodio Chelsea i trenutno je vodeći na tablici.

    Je li Mourinho izgubio svoje “psihološke moći“?

    Hazard je pod vodstvom Italijana ponovno postao ponajbolji igrač lige nakon najlošije sezone karijere pod Mourinhom, a čini se da je sličan trend prisutan i ove sezone u Manchesteru. Većina igrača izgleda lošije nego prošlih sezona, uključujući najskupljeg igrača ikad Paula Pogbu, talentiranog Anthonyja Martiala koji je oduševljavao po dolasku u United i Henrikha Mkhitaryana koji nije ni sjena igrača iz Borussije Dortmund.

  • Mourinho je u ranijim slučajevima često uspijevao upravo suprotno – izvući najbolje iz igrača, kao u slučaju Wesleya Sneijdera koji je po mnogima 2010., kada je osvojena trostruka kruna, „pokraden“ u izboru za Zlatnu loptu koja je tada pripala Messiju. Osim toga, mnogi ga igrači poput Franka Lampardana vode kao najboljeg trenera s kojim su radili.

    Osim što se čini kako je djelomično izgubio svoje „psihološke moći“, igrama njegovih igrača sigurno ne pomažu ni česte promjene sastava i činjenica da Mourinho još nije standardizirao udarnih 11 te se ekipa  još traži. United ove sezone teško zabija golove – zabili su ih samo 19, dok svaki od vodeća četiri kluba ima barem 30.

    Početak kraja ili privremena kriza?

    Posebno je alarmantan podatak da je ekipa u zadnjih 10 minuta igre najgora u Premierligi. U prošlom su kolu protiv Evertona izgubili dva boda u 89. minuti, što je već treći put ove sezone da United gubi pobjedu nakon 80. minute. U tom su periodu izgubili već sedam bodova, najviše u Premierligi. Velika je to razlika u odnosu na neke ranije podvige Mourinhovih ekipa poput izbacivanja Barcelone na Camp Nou s igračem manje.

    Mourinho nikad nije bio veliki taktički inovator poput Guardiole ili Kloppa, a njegova je najveća moć ležala u psihologiji. Trenutna igra i rezultati te raspad Chelseaja prošle sezone sugeriraju da polako gubi i tu kvalitetu. Stoga na svoje napokon dolaze kritičari njegovog “negativnog nogometa,” a Mourinho bi ako nastavi u ovakvom ritmu mogao vrlo brzo ispasti iz skupine elitnih trenera u kojoj se nalazi već više od desetljeća.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,