Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Januarski transferi u fudbalu: Englezi i Kinezi najizdašniji, PSG najviše potrošio, a Benfica zaradila

Preuzmite sliku

Engleska Premijer liga i proteklog zimskog prijelaznog roka je zadržala lidersku poziciju kada su u pitanju najveća izdvajanja klubova za dovođenje fudbalera, a na drugom mjestu je kineska Super liga u kojoj prelazni rok završaa tek 28. februara, javlja Anadolu Agency (AA).

Njemački portal “Transfermarkt” je objavio izvještaj u kojem se navodi kako su klubovi engleske Premijer lige tokom januarskog prijelaznog roka za transfere potrošili ukupno 257,05 miliona eura i zadržali epitet najizdašnije lige na svijetu.

Na drugom mjestu su klubovi kineske Super lige koji već tri godine privlače pažnju svjetske javnosti velikim transferima. Ukupno 16 klubova kineske Super lige u januarskom transfer roku su za pojačanja potrošili 218,79 miliona eura, a prijelazni rok traje do 28. februara. To je znatno više od 161,92 miliona eura koliko su kineski klubovi potrošili u istom roku prošle godine.

Iza Engleske i Kine na trećem mjestu najizdašnijih klubova u januarskom prijelaznom roku je Francuska, jer su klubovi Ligue 1 proteklog mjeseca za transfere potrošili ukupno 151,3 miliona eura.

Slijedi njemačka Bundesliga sa 99,26 miliona eura i italijanska Seria A čiji klubovi su za transfere potrošili 95,84 miliona eura.

Kada su u pitanju klubovi, u januarskom prijelaznom roku najizdašniji su bili vlasnici francuskog Paris Saint Germaina (PSG) koji su za transfere potrošili ukupno 70 miliona eura.

U nakani da osvoji petu titulu prvaka Francuske zaredom, uprava PSG je za dovođenje Juliana Draxlera iz Wolfsburga i Goncaloa Guedesa iz Benfice izdvojila rekordnih 70 miliona eura.

Slijede dva kineska kluba Shanghai SIPG i Tianjin Quanjian koji su u januaru potrošili 67, odnosno 48,5 miliona eura. Tim iz Shanghaija je za Brazilca Oscara Chelseaju platio 60 miliona eura, a za dovođenje Uzbekistanca Odila Akhmedova dodatnih sedam miliona. Najzvučniji transfer tima iz Tianjina je Belgijanac Axel Witsel koji je iz Zenita stigao za 20 miliona eura.

Lisabonska Benfica je klub koji je najviše profitirao u januarskom prijelaznom roku s inkasiranih 48 miliona eura. Benfica je PSG-u prodala Goncala Guedesa za 30, Heldera Costu Wolverhamptonu za 15 i Filipa Đuričića Sampdoriji za tri miliona eura.

Drugi po zaradi od transfera u januaru je njemački Wolfsburg koji je Juliana Draxlera prodao PSG-u za 40 miliona eura. Popularni “vukovi” su za prodaju još nekoliko mladih igrača inkasirali dodatnih 6,5 miliona eura.

Na trećem mjestu po zaradi je brazilski tim Palmeiras koji je za Gabriela Jesusa od Manchester Cityja dobio 32 miliona eura.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,