Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izgleda magično: Završen prvi stadion napravljen za potrebe Svjetskog prvenstva u Kataru (FOTO)

Preuzmite sliku

Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine će se odigrati u Kataru, a pripreme za ovu veliku manifestaciju su u punom jeku.

Ne tako davno digla se velika prašina oko odluke da se prvenstvo igra u Kataru, jer ne da nisu imali stadione, već nisu imali ni gradove u kojima će se igrati prvenstvo. Pet godina uoči takmičenja, svjetlo dana ugledao je i prvi stadion, a organizatori su obećali i da će klimatizirati ovo impresivno zdanje.

Međunarodni stadion Khalifa može primiti 40.000 gledaoca, a izgrađen je još 1976. godine. Naravno, u Kataru nisu mogli dopustiti igranje na starom stadionu pa su ga potpuno renovirali. U “sitne izmjene” uloženo je oko 122 miliona dolara, a temperatura na stadionu je ugodnih 26 stepeni. Za vrijeme SP-a će na stadion i s njega voziti i posebna linija metroa koja bi navijače morala voditi od stadiona do drugih stadiona za manje od sat vremena što znači da će to biti prvo prvenstvo u historiji na kojem će navijači uživo moći gledati više od jedne utakmice u danu.

Generalni sekretar Visokog odbora za Isporuku i Baštinu, Hassan Al Thawadi, medijima je predstavio projekt:

“Završetak prvog stadiona za naše Svjetsko prvenstvo, 5 godina prije početka, je veliki trenutak. To dokazuje našu predanost organizaciji takmičenja zbog kojega će cijeli arapski svijet biti ponosan što može biti dijelom njega”, rekao je Al Thawadi pa nastavio:

“Kao što smo i obećali u našoj ponudi za domaćinstvo, inovativnost naših stadiona će igračima i navijačima pružiti neviđeno iskustvo. Ovaj stadion je značajan dio historije naše zemlje. Dosad je ugostio brojna slavna imena iz zemlje, regije, ali i cijelog svijeta.”

Na međunarodnom stadionu Khalifa igrat će se utakmice do četvrtfinala SP-a, a otvorenje stadiona bit će već ove sedmice kad se na njemu sastaju Al Rayyan i Al Sadd u finalu Kupa Emira. Generalnu probu stadion će imati na Svjetskom atletskom prvenstvu 2019. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,