Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iz vremena kad je branio u Energiju: Piplica govorio o legendarnom autogolu i kako je odbranio jedanaesterac Oliveru Kahnu

Preuzmite sliku

Tomislav Piplica bio je prvi čuvar mreže reprezentacije Bosne i Hercegovine, a najveći trag ostavio je u Njemačkoj gdje je 11 godina branio u redovima Energie Cottbusa.

Među navijačima ekipe iz Cottbusa ima kultni status, a iz vremena kada je branio u Energiju posebno se pamte dvije situacije. Autogol protiv Borussije Monchengladbach i odbranjeni jedanaesterac Oliveru Kahnu. Piplica se u razgovoru za N1 prisjetio ova dva trenutka.

“Pa sigurno da mogu, jer to je obilježilo moju karijeru. Ne samo sve ove utakmice što sam odigrao i dva ulaska u Bundesligu. Sigurno da je taj autogol protiv Gladbacha i danas nemoguće objasniti. U tom momentu se desila takva situacija da je bio šut sa 18-20 metara, da je lopta pogodila mog saigrača. Ja nisam vidio da je lopta pogodila saigrača i mislio sam da ide preko prečke jer sam je slabo ocijenio. U tom danu je bilo svega i sunca i vjetra i kiše, tako da se sve to skupa desilo. Vratio sam se korak ispod prečke i poslije nisam vidio gol. Poslije su mnogi špekulirali da li je namjerno ili nije. Ko god igra malo nogomet neka to proba napraviti namjerno. To je obilježilo moju karijeru kao i ova situacija s Kahnom”, rekao je Piplica za N1, a potom se osvrnuo na trenutak kada je odbranio jedanaesterac Kahnu:

“Niko ne zna u toj utakmici da smo mi kod 0:0 dobili isključenje i penal je bio za Bayern. Onda se gospodin Kahn nije usudio pucati, onda je Effenberg šutirao, a kod 6:1 gdje smo mi izgubili još jednog igrača, znači sa dva manje igrača i kod rezultata 6:1, to je po meni bilo malo potcjenjivački, gdje sam i ja tako reagirao. Sigurno da to nije bilo nešto privatno protiv Kahna, jednostavno kompletna situacija je dovela do toga da ja to napravim. To je bilo spontano, nisam ja to ni planirao, već se automatski desilo i na kraju smo se mi i vidjeli poslije. On se meni izvinio, ja njemu i to je prošla stvar, ali sigurno da bi se on radovao tom prvom pogotku koji je namjeravao postići.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje