Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iz Slobode odgovorili na poziv Sarajeva: Poziv je neiskren, a stvarni razlog nešto drugo

Preuzmite sliku

FK Sloboda prvi je još juče obavijestio Sarajevo da neće prisustvovati današnjem sastanku. Tako sada imamo službeno četiri tima iz Premijer lige Bosne i Hercegovine koji se neće pojaviti na današnjem sastanku kojeg organizuje FK Sarajevo.

Saopštenje FK Sloboda prenosimo u cijelosti:

“Poštovani, prije svega da Vam se zahvalimo na upućenom pozivu na sastanak klubova iz Premijer lige BiH jer smatramo da su ovakvi sastanci više nego potrebni u datim okolnostima. FK Sloboda je aktivno i konstruktivno učestvovala na svim prethodnim sastancima što je dokazivala tako što su tim sastancima prisustvovali i predsjednik i generalni direktor kluba.

Također, želimo odmah istaći da će FK Sloboda biti prvi potpisnik bilo kojeg akta koji će voditi ka boljoj organizaciji i kreiranju što boljih i fer uslova za takmičenje. To smo također dokazali time što smo slali prijedloge za unapređenje postojećih uslova (prvenstveno tu mislimo na izmjene postojećih pravilnika o Transferu i Statusu igrača) u prethodnoj godini kako NFSBIH-u tako i svim klubovima koji participiraju unutar Premijer Lige BiH. Nažalost nismo podržani niti u jednom, čak šta više, nismo dobili ni povratnu informaciju da su isti prijedlozi zaprimljeni.

Vezano za potencijalne probleme oko regularnosti takmičenja, vjerujte da mi to osjetimo najbolje, iako ne želimo da se vraćamo u prošlost jer to ne bi u ovom trenutku bilo produktivno dovoljno je samo podatak dati da je FK Sloboda u prvih 7 kola u kalendarskoj 2021 godini imala dosuđena čak 6 penala protiv nje (neki od ovih prekršaja je na analizi unutar NFSBIH okarekterisana kao gruba greška službenog lica), tako da smo dobro osjetili sportsku nepravdu koja je na djelu. Sve ove stvari smo i javno putem saopštenja i dopisima obrazlagali ali bezuspješno.

Kada pričamo o potencijalnom financijskom udaru, smatramo da FK Sloboda je možda u najtežoj situaciji jer ispadanjem iz elitne lige predstavlja direktan udar na financije koji je možda u konačnici mnogo veći nego neučestvovanje u Evropskim takmičenjima, a da pri tome ne spominjemo udar na sam ugled kluba za kojeg se nadamo da još postoji. U prilog tome ide i sva medijska pažnja kao i istupi predstavnika izvršnog odbora, a koja jeusmjerena samo na utakmice koje će se odigrati u Sarajevu i Mostaru dok se ostale ne spominju, mada je dovoljno samo pogledati delegirane službene osobe.

Zbog svega rečenog smatramo da je poziv na ovaj sastanak kao i njen dnevni red neiskren i da je stvarni razlog sastanka nešto drugo. Da je sastanak bio zakazan prije nekoliko kola tj. dok su se klubovima koje kolokvijalno nazivate “mali” i “slabi” dešavale stvari koje su svima očite, sigurno bi aktivno učestvovali kao uvijek do sada, međutim smatramo da su ovdje u pitanju “evropske” stvari za koje mi “mali” nemamo šta da kažemo niti doprinesemo.

Ponavljamo, svi akti ili dokumenti koji se donesu zarad boljitka Nogometa/Fudbala u BiH slobodno ostavite prvo mjesto prazno i mi ćemo ga potpisati bez problema i aktivno zastupati i braniti do kraja.” navodi se u saopštenju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje