Ponedjeljak, 18. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iz NK Stupčanica uzvratili Amaru Osimu: Ovo je uvreda za sve građane Olova

Preuzmite sliku

Igrači, uprava NK Stupčanica, ali i svi građani Olova uvrijeđeni su novom neprimjerenom izjavom trenera Željezničara, Amara Osima u kojoj je, govoreći o minimalnoj pobjedi protiv Zrinjskog, olovsku Stupčanicu pomenuo u ponižavajućem kontekstu kazavši: “Nismo igrali protiv Stupčanice iz Olova, već protiv Zrinjskog koji ima 25 dobrih igrača.”

– Da olovsko ogorčenje bude veće ovo nije prvi put da Osim Stupčanicu spominje u negativnom kontekstu. Uradio je to još jedanput kao televizijski gost u jednoj sportskoj emisiji – podsjećaju iz uprave olovskog kluba.

U otvorenom pismu koje je ustupljeno redakciji Radio Olova, iz NK Stupčanica podsjećaju Amara Osima da je u nekoliko navrata Željezničar igrao protiv tog kluba.

– U Olovu je šampionska generacija Željezničara, deset puta vrijednija i bolja od današnje, predvođena legendarnim Ribarom u prijateljskom meču sa nama igrala 2:2 – prisjetio se za program Radio Olova i ondašnji i današnji trener i legenda Stupčanice Ahmet Degirmendžić, kazavši kako je izjednačujući pogodak, glavom iz kornera, tada postigao, u samom finišu utakmice, veliki Katalinski, a da su u toj postavi bili i Jelušić, Kojović, Sprečo, Hadziabdić…

I u drugoj prijeratnoj utakmici Željezničar je predvođen Bračuljom, remizirao sa Stupčanicom – bilo je 1:1. U prvoj i jedinoj poslijeratnoj utakmici, upravo pod trenerskom palicom Amara Osima, Željo je, prije nekoliko godina, slavio 3:1.

– U redovima Željezničara tada je igrao i Olovljanin Edin Višća i kada bi se htjeli spustiti na Amarov nivo komunikacije, mi bi sada mogli kazati da taj Olovljanin danas vrijedi kao cijela Željina postava – kazao je za Radio Olovo, vidno uvrijeđen Sadija Omerović, čovjek sa 40 godina sportskog staža u ovom olovskom klubu.

– Stupčanica je organizovan i klub sa tradicijom. Postoji od 1922. godine. Kada smo Željezničaru svojevremeno ustupili svoj stadion za meč sa banjalučkim Borcem, tadašnji Željin generalni sekretar Zdenko Jelić želio je pokloniti Stupčanici set starih dresova. Kada je ušao u klupske prostorije i vidio 12 novih kompleta Stupčanicinih dresova odustao je. Neka o tome i o Stupčanici Amar upita gospodina Jelića, još je živ – istakao je Omerović.

U prošloj sezoni Stupčanica je dominirala kantonalnom ligom ZDK, upisavši u 26 utakmica 26 pobjeda. Osvoji su uz to i KUP ZDK.

– To Željo u svom rangu niti je, niti će uspjeti. Sa duplom krunom i ovakvom statistikom ulazimo u Drugu federalnu ligu. Željezničar je uvijek dobro došao u Olovo. Pozivamo ih na novi susret, ali ovaj put bez Amara Osima kao trenera. Sa njim, zbog ovakvih izjava, ne želimo sarađivati. Fudbal se igra na zemlji, a ne u oblacima odakle nas Osim junior posmatra – kazao je Ahmet Degirmendžić, 83. trener Stupčanice i legenda ovog kluba. (Radio Olovo)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje