Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iz budžeta Vlade TK za sufinansiranje sportskih aktivnosti izdvojeno 1 370 660 KM

sport3
Preuzmite sliku

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona danas je organizovalo potpisivanje ugovora sa korisnicima sredstava za sufinansiranje i ostvarivanje javnog interesa Tuzlanskog kantona u oblasti tjelesne kulture i sporta za 2012. godinu.

sport3Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona danas je organizovalo potpisivanje ugovora sa korisnicima sredstava za sufinansiranje i ostvarivanje javnog interesa Tuzlanskog kantona u oblasti tjelesne kulture i sporta za 2012. godinu. Za pomoć sportskim klubovima i savezima u ove svrhe izdvojeno je 1 370 660 KM.

Po programu raspodjele sredstava za sport i tjelesnu kulturu aplikanti koji su ispunili uslove za prijem sredstava potpisali su ugovore sa resornim ministarstvom o dodjeli sredstava koja će utrošiti u svrhu poboljšanja uslova za rad i organizacije sportskih takmičenja. Sredstva su se raposređivala putem komisije koju je formiralo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK po posebnim kriterijima na koje je saglasnost dala Vlada TK.

„Bilo je ukupno prijavljenih 169 aplikanata, 149 ih je uvršetno u program, 20 nije iz razloga što su imali nepotpunu dokumentaciju ili nisu pravdali sredstva iz prethodnog pertioda koja možda nisu bila namjenski utrošena”, kazala je Nađa Avdibašić – Vukadinović, ministrica sporta u Vladi TK

Ministrica je izrazila nadanje da će dodijeljena sredstva dobro doći klubovima i da će uticati na poboljšanje kvaliteta sporta na području našeg kantona. Svoje zadovoljstvo potpisanim ugovorima i količinom dodijeljenih sredstva istakli su i predstavnici klubova i sportskih udruženja.

„Dobili smo oko četiri hiljade KM i za klub će to značiti jako mnogo. Imamo jako mnogo rezultata koje ćemo nastojati i dalje da ostvarujemo uz pomoć ovih sredstava”, kazala je Samra Memić, Klub borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac.

Sličnog mišljenja je i Zlatko Alomerović iz Džudo kluba Tuzla koji kaže da će sa dodjeljenih 1000 Kmuložiti u troškove trenažnog procesa, kao što je adaptacija sale i sl.

Ermin Jusufović iz Saveza sjedeće odbojke TK izjavio je da će sredstva utrošiti na takmičenje sedam klubova sa područja TK u sva tri ranga takmičenja u Premijer ligi i na trenažne procese.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ističu da su propuste u pravdanju sredstava sveli na minimum zahvaljujući internoj i eksternoj kontroli klubova, a dodatne instrukcije korisnicima su upućene i od strane Ministartsva finansija TK.

RTV SLON / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: