Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ispunjeni snovi: Dokumentarni film o Vedadu Ibiševiću

Preuzmite sliku

Čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, ljubitelj navijača i ljudska gromada (kako novinari, navijači i saigrači popularno opisuju vedetu bh. fudbala Vedada Ibiševića), napokon svoje historijske trenutke u reprezentaciji dobija zabilježene u formatu dokumentarne priče.

Njegova životna priča ne može stati u jedan film. Potreban bi bio serijal od nekoliko sezona da opiše život dječaka koji je od Vlasenice preko Švicarske stigao do Amerike, pa se ponovo vratio u Evropu i postao jedan od vrlo bitnih igrača popularne Bundeslige. Pored sjajne karijere i rekorda postavljenih u Njemačkoj, Ibišević je ostavio neizbrisiv trag i duboko urezao svoje ime u historiji reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Dokumentarni film “Ispunjeni snovi“upravo i jeste priča o Ibiševićevoj reprezentativnoj karijeri. Priča je to koja kratko govori o njegovim počecima, a potom se bazira na historijsku utakmicu u Kaunasu te možda i još važniju utakmicu na kultnoj Marakani protiv Argentine na Svjetskom prvenstvu 2014. godine.

Pored Vedada, u filmu o ovim historijskim momentima bh. fudbala govore Emir Spahić, Edin Džeko, Zvjezdan Misimović, kao i ostali saigrači iz tog perioda.

Film je sniman tokom prijateljske utakmice Bosne i Hercegovine i Crne Gore, 28. maja 2018. godine, na kojoj su se od reprezentativnog dresa zvanično oprostili Vedad Ibišević, Emir Spahić i Zvjezdan Misimović.

Premijera filma kasni čitavih godinu dana, a prema mišljenju mnogih ovo je pravo vrijeme da se Bosanci i Hercegovci podsjete trenutaka ponosa kada je cijeli svijet gledao otvaranje Svjetskog prvenstva i momke u plavim dresovima kako se suprotstavljaju Mesiju i velikoj Argentini.

Zbog situacije, film će uskoro doživjeti zatvorenu premijeru, a vrlo skoro se očekuje prikazivanje filma na TV ekranima kako bi čitava BiH imala priliku gledati glavne protagoniste događaja iz Kaunasa i Brazila koji iz prve ruke govore o svojim doživljajima i emocijama.

Režiju “Ispunjenih snova“ potpisuje Jasmin Omerika, a sam film je svojevrsni nastavak prvog dokumentarca o Vedadu Ibiševiću, “Ovo je moja priča“, koji je režirao Slovenac Domen Smerdel.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje