Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Islanđani šokirali Engleze i plasirali se u četvrtfinale Eura (VIDEO)

Preuzmite sliku

Posljednu utakmicu osmine finala Eura igrali su od 21 sat Engleska i Island.

Već u četvrtoj minuti Sterling je izbio sam pred Halldórssona koji ga je srušio, a sudac Skomina pokazao na bijelu tačku. Wayne Rooney je u svojoj 115. utakmici, čime se izjednačio s Davidom Beckhamom, zabio 53. gol za Englesku.

Činilo se kako će Islanđani potonuti i slomiti se te dobiti ‘po glavi‘ kao Mađari protiv Belgijaca, ali samo dvije minute kasnije R. Sigurdsson je odlično reagirao na jedan ubačaj Árnasona s desne strane i u petercu pobjegao Walkeru te skrenuo loptu u mrežu za izjednačenje u Nici.

U 15. minuti Dele Alli je na nekih 20 metara zahvatio poluvolej, a lopta je otišla nekoliko centimetara iznad gola. Nekih dvije minute kasnije Harry Kane je opalio skoro s iste pozicije, ali s trave, ali lopta je također otišla iznad gola.

Međutim, Englezi su ostali šokirani već u 18. minuti kada je Sigthórsson odlično primio loptu na nekih 12 metara, Smalling i Cahill nisu stajali dovoljno blizu te je napadač Islanda opalio po golu. Hart je zahvatio loptu, samo ju je usporio jer je ona uspjela otići u mrežu. Island je poveo iz dva udarca prema golu!

Engleska je uzvratila u 28. minuti. Sturridge je ubacio s desne strane nakon što je uspio spasiti loptu da ne izađe u gol-aut, a Harry Kane je s nekih 15 metara opalio volejem, obranio je to Halldórsson.

Skúlason je dobro u 34. također odlično pucao, malo izvan šesnaesterca, ali je lopta prošla malo pored lijeve stative. Uzbudljiv nogomet smo gledali u prvom poluvremenu nakon kojeg su Englezi ostali u potpunom šoku.

Gary Lineker je u poluvremenu zavapio: “Čini se da očajnički želimo izaći iz Europe, na svim poljima“, a Roy Hodgson je u drugo poluvrijeme ušao s Wilsherom umjesto Diera.

U 56. minuti R. Sigurdsson je jedan odbijanac u šesnaestercu zahvatio škaricama, ali uspio je to obraniti Hart. Hodgson je konačno reagirao u 60. minuti i ubacio Vardyja umjesto Sterlinga.

I dobio je Vardy u 70. minuti ono što su svi navijači Engleske tražili, pravu loptu u prostor. Išao je napadač Leicestera sam na golmana, ali uspio ga je sustići večeras fantastični R. Sigurdsson i odličnim klizećim startom s leđa u šesnaestercu mu izbiti loptu u korner.

Fantastičnu je loptu Rooney dao za Kanea u 79. minuti, kao rukom mu je donio na ivicu peterca odakle ovaj malo iskosa na desnoj strani puca slabo i ravno u ruke golmana.

Island je tako napravio veliko iznenađenje i savladao favorizovanu Englesku te se plasirao u četvrtfinale.

1/8 finala; Engleska 1:2 Island (Rooney/Sigurdsson, Sigthórsson) (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,