Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Irfan Peljto otkrio kako je trenirao sa Džekom na razorenoj Grbavici: Nismo imali ni kopačke

Preuzmite sliku

Sjajni bh. sudija Irfan Peljto koji je sudio protekla dva kola Lige Šampiona u razgovoru za N1 govorio je o svom treniranju fudbala u Željezničara i treninzima sa Edinom Džekom.

“Zbog svih dešavanja devedesetih godina bilo nam je preostalo samo da treniramo, onoliko koliko smo mogli po skrivenim igralištima. Meni je najbliže bilo da idem na Grbavicu. Bilo je fascinantno igrati sa Džekom, on je uvijek pokazivao koliko je talentovan. Naš trener Jusuf Šehović iznjedrio je najboljeg igrača svih vremena u BiH, ali evo – na kraju i suca”, kazao je Peljto i dodao:

“Nije bilo ovakvih terena, mi i dan danas znamo iskašljati onu prašinu koja je bila u to vrijeme, ali nikad nismo bili sretniji. Mi na treningu nismo imali ni kopačke… Sjećam se dobro da kad smo izašli na pomoćni teren Grbavice da treniramo i par lopti nam je otišlo na brda okolo – niko od nas nije smio ni da ih pokupi jer su mine bile tu. Ja sam bio generacija 1983.-84., a Edin 1985.-86., ali oni su bili dominantniji.”

Irfan Peljto ušao je u historiju bh. fudbala jer je postao prvi sudija koji je dijelio pravdu na meču Lige Šampiona. Sudio je duel Bešiktaš – Ajax i Juventus – Malmo.

“Kad sam stao na centarfor i pogledao – na jednoj strani je bio Domagoj Vida, na drugoj Tadić – to je Balkan u malom. Njih kao dvojica kapitena su mi prišli i čestitali, UEFA je znala da ja prvi put sudim, oni obraćaju pažnju na to. I Miralem Pjanić je bio tu. Veliko je to – nema nas puno , ali kad se sretnemo bude lijepo”, ističe Peljto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje