Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

INTERVJU | Sakib Malkočević: Jedna od najtežih odluka u mom životu

Preuzmite sliku

Odluka Sakiba Malkočevića da poslije nešto više od sedam veoma uspješnih godina napusti selektorsku poziciju U17 BiH šokirala je mnoge.

Razlog njegovog odlaska je zdravstvene prirode, a u intervjuu za portal BIH.ba – Reprezentacija.ba otkrio je kako mu je to bila jedna od najtežih odluka u životu.

 Razgovarao: Admir Vatreš 

“Bilo je preteško. Dugo sam razmišljao, razgovarao sa porodicom, suprugom, djecom. Narušeno mi je zdravlje. Jedna od težih odluka koju sam do sad donio. Žao mi je zbog svega. Lijepo je bilo predstavljati državu nešto više od sedam godina. Čelnici saveza, prije svega mislim na predsjednika i generalnog sekretara, su bili iznenađeni, ali bliži se početak kvalifikacija i oni me razumiju. Zdravlje je najvažnije”, govori Malkočević.

  • Osnovni cilj bio predstaviti državu

    U tom periodu koliko je bio selektor, Malkočević je U17 BiH čak tri puta odveo na Evropsko prvenstvo i najuspješniji je bh. selektor.

    “Mogu biti zadovoljan šta sam uradio, to mi daje satisfakciju da vrijeme nije potrošeno uzalud. Prve dvije godine su bile malo teže, kad je savez bio u problemima i krizi. Međutim, poslije toga sve je išlo uzlaznom putanjom. Od tih pet generacija svih pet je išlo u elitni krug, a tri na Evropsko prvenstvo. Svega toga ne bi bilo bez podrške svih u savezu i mojih saradnika. U ovoj reprezentaciji se od prvog dana kada dođe nova generacija znalo ko šta radi i kakve su čije obaveze i prava. Osnovni cilj je bio što bolje predstaviti državu i nadam se da u tom pogledu nismo razočarali”.

    Kaže da mu je drago što su neki igrači koji su prošli kroz njegovu selekciju došli čak i do A tima.

    “Teško je sad govoriti o imenima. Svi su oni meni bili jednaki, svako je imao svoju ulogu. Drago mi je što su već stigli do A reprezentacije, prije svega Todorović, Ćivić i Gojak, za kojeg je pitanje dana kad će završiti u nekom velikom evropskom klubu. Tu je i Demirović. Praktički 70% ove mlade reprezentacije koju vodi kolega Vinko Marinović je prošlo kroz U15, U17 i U19 selekcije. To je jedan kontinuitet i mislim da ćemo za godinu, dvije, tri imati sigurno jednu dobru reprezentaciju. Moramo još bolje iskoristiti ovaj period dok su tu Džeko i Pjanić. Takva dva svjetska igrača svi moramo iskoristiti, i selektor i igrači, jer nije isto igrati sa njima i bez njih”.

  • Svim srcem uz reprezentaciju

    Iako više nije tu, kaže da će reprezentacija uvijek imati njegovu podršku i da će svim srcem biti uz nju.

    “Ne znam ko će preuzeti selekciju, da li neko od mojih saradnika ili Erbez. Međutim, ja imam apsolutno povjerenje u njih. Mučili smo se malo sa ovom generacijom, ali cilj je prije svega proći u elitni krug i ja mislim da tu neće biti problema. Domaćini smo, imamo dobar raspored, a ova posljednja utakmica protiv Srbije nam je pokazala da možemo igrati. Iako ja više nisam tu, svim srcem sam uz njih, imaju moju apsolutnu podršku i naravno da ću navijati i za njih i za sve naše selekcije”.

    Tvrdi kako je za jedan reprezentativni tim najbitnija atmosfera, a tu “hemiju” je primijetio i kod selektora našeg A tima Roberta Prosinečkog.

    “Moramo i mi stvoriti nekakav kult reprezentacije, da znamo za koga igramo, da i mi imamo svoje boje, svoju državu. Raduje me kad vidim kako mlada reprezentacija slavi golove ili pobjede i kakvo je to zajedništvo. A i kod Prosinečkog vidim da ima hemije, što je najbitnije za reprezentativne selekcije. Kad vodite neku ekipu onda je to malo lakše, ima više prostora i za rad i za ispravljanje nekih eventualnih grešaka. Međutim, ovdje sve zavisi od jedne, dvije ili tri utakmice. Tako da u svakoj reprezentaciji mora biti jedan dobar ambijent, jedna atmosfera, zajedništvo i želja, da svi, kako se kaže, dišemo istim plućima.

    Ostavio je mogućnost da nekad u budućem periodu ponovo predvodi neku od naših selekcija, pod uslovom da sa zdravljem sve bude u redu.

    “Nije ništa kritično, nadam se da neće ni biti. Prenaporna su mi sva ta putovanja. Trenutno obavljam dužnost koordinatora u Slobodi. Ne bi bilo fer i korektno da nisam sto posto spreman i da često izostajem. Vidjet ćemo, ako nekad sve bude idealno, ja sam uvijek tu za svoju reprezentaciju i svoju državu”, poručio je za kraj Malkočević. (BIH.ba – Reprezentacija.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje