Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Infantino brani sudijskog video asistenta

Preuzmite sliku

Sudijski video asistent (VAR) koji prolazi testnu fazu na FIFA svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu, naišao je na kritike fudbalera. Ipak, Gianni Infantino, predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA), stao je u odbranu sistema.

Sistem sudijskog video asistenta dozvoljava arbitru utakmice da u spornim situacijama zaustavi igru, pregleda snimak i eventualno promijeni svoju prvobitnu odluku ili je potvrdi.

Rezultati su vrlo pozitivni. Naravno, da učimo. Postoji nekoliko tema koje moramo analizirati i o njima razgovarati, ali rezultati su izuzetno pozitivni. Zašto? Zbog toga što je sudija bio u mogućnosti da donese pravu i pravednu odluku i na taj način je transparentnost uvedena u igru“, kazao je Infantino.

U finalu FIFA svjetskog klupskog prvenstva, u nedjelju, u Yokohami, s početkom u 11.30 sati po srednjoevropskom vremenu, sastaće se Real Madrid i Kashima.

U dva polufinalna ogleda VAR je korišten u nekoliko navrata kod spornih situacija, što je izazvalo negodovanje zbog “konfuzije” kod pojedinih igrača, koji su to javno rekli. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: